قبول وکالت فقط تهران و کرج تهـــران کـــــرج ۰۲۱-۴۴۰۳۳۶۷۷ ۰۲۱-۴۴۰۷۲۸۰۲ ۰۲۶-۳۴۲۱۴۴۴۰ ۰۲۶-۳۴۲۱۴۴۴۱
عکس پس زمینه سایت وکلای پارسای عکس پس زمینه سایت عکس پس زمینه سایت

هر آنچه باید در خصوص شرط نصف دارایی بدانید

  • ۱۰ اسفند ۱۴۰۱
  • بروزرسانی: ۱۲ اسفند ۱۴۰۱
  • 57 نظر
  • 6 دقیقه
  • 122329 نفر
3.5/5 - (99 امتیاز)
3.5/5 - (99 امتیاز)

شرط نصف دارایی چیست و چه نکاتی دارد؟

۱-  همانطور که مشخص است در خصوص شرط نصف دارایی (شرط تنصیف) مقرره ای در قانون وجود ندارد به عبارت دیگر از نظر قانون زوج تکلیفی بر پرداخت نصف دارایی به زوجه ندارد. و این از مواردی است که نیاز به توافق زوجین دارد.

۲-  در صفحه هشتم قباله ازدواج (سند نکاحیه) سازمان ثبت اسناد املاک کشور به صورت چاپی و پیش فرض شرط نصف دارایی را پیش بینی کرده است و در ذیل آن محل امضاء زوج و زوجه قرار داده است و این بدین معنی است که اگر زوجین و به خصوص زوج (مرد) این شرط را امضاء نکند، نصف اموال( دارایی صحیح تر است) در روابط حقوقی زوجین جایگاهی نخواهد داشت.

۳- ادعای نفهمیدن و متوجه نشدن شرط تنصیف، بعد از امضاء در محاکم پذیرفته نمی شود.

توصیه می شود این مطلب را تا انتها بخوانید و اگر ابهامی یا سوالی باقی مانده بود با ما تماس بگیرید.

۴- شرط تنصیف درایی فقط در جای مصداق دارد که اولا طلاق از جانب زوج مطرح شده باشد پس شامل طلاق توافقی و یا طلاق از جانب زوجه نمی شود.
ثانیا اگر زوج بتواند ثابت نماید که طلاق در اثر سوء رفتار و سوء معاشرت زوجه و یا تخلف زن از وظایفش در قبال شوهر، بوده است. شرط نصف مشول  زوجه نمی شود به عنوان مثال زوجه محکوم به تمکین شده باشد و در این خصوص رای قطعی صادر شده باشد. ثالثا  اموالی را شامل می شود که زوج بعد از تاریخ عقد به دست آورده باشد. پس اگر مردی قبل از ازدواج اموالی داشته است مشمول این شرط نمی شود. ویا اگر بتواند ثابت کند که از عقد نکاح فلان مال را داشته و بعد عقد تبدیل به مال دیگری شده باشد گس میزان دارایی مرد قبل ازدواج هم به قاضی دادگاه برای تصمیم گیری عائلانه تر کمک میکند.

۵- همانطور که در شرط تنصیف ( شرط نصف دارایی ) در سند ازدواج آمده از عبارت “تا نصف دارایی موجود” استفاده شده است و این بدین معنی است که اولا اموال به مرد بعد از عقد نکاح به دست آورده است در هنگام دادخواست طلاق موجود باشد . پس اگر قبل از دادخواست اموال را منتقل کرده باشد شامل این شرط نمی گردد. ثانیا تا نصف اموال یعنی از یک درصد تا پنجاه درصد و تشخیص این که چه مقدار از اموال می بایستی به زوجه انتقال یابد یا معادل آن داده شود با قاضی دادگاه می باشد و الزامی به مطلق پنجاه درصد اموال نیست.

مطلب مرتبط :   شرایط و مراحل به اجرا گذاشتن مهریه با قانون مهریه جدید و همه چیز در مورد آن

۶- جرم فرار از دین، مشمول دین می گردد و شرط نصف اموال از آن خروج موضوعی دارد. با این وصف اگر مردی متعمدا اموال خود را قبل از دادخواست طلاق منتقل کرده باشد که زوجه از نصف اموال او سهمی نبرد، جرم نیست و از مصادیق جرم فرار از دین نمی باشد.

۷- استناد به مستثنیات دین مثل مسکن مناسب شان زوج، فقط در دین مثل مهریه یا بدهی امکان پذیر است و جایی در شرط نصف اموال ندارد به عبارت دیگر زوج نمی تواند دفاع کند که خانه ای که بعد از عقد خریده است و در آن سکونت دارد تنها مسکن اوست. زیرا شرط نصف اموال محدودیتی در این خصوص ندارد. مضافا بر این که شرط نصف اموال ذیل نیست که بتوان به مستثنیات دین استناد کرد.

۸-     آیا می شود شرط نصف دارایی را تغییر داد؟ بله. بر طبق ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی زوجین می توانند هر شرط معقول و مشروعی را ضمن عقد نکاح توافق کنند. مثلا می توان شرط تنصیفی نوشت که در موقع طلاق خواه دادخواست از جانب زوج یا زوجه باشد نصف اموال زوج بعد از عقد به زوجه تعلق بگیرد یا این که می توان شرط کرد که نصف اموال زوجه نیز به زوج تعلق گیرد … در این خصوص محدودیتی نیست به غیر از آنچه قانون مقرر کرده است.

۹-      اگر شرط تنصیف در عقد نامه امضاء شده باشد و مرد نیز دادخواست طلاق تقدیم دادگاه کرده باشد لزوما در جلسه دادرسی زوجه می بایست به شرط استناد نماید و لیست اموال زوج را به دادگاه ارائه نماید تا بتواند از آن شرط بهره مند شود. توصیه می شود دادخواست مستقلی در قالب دعوای تقابل تا قبل از جلسه رسیدگی در این خصوص تقدیم دادگاه رسیدگی کننده به طلاق کنید.

مطلب مرتبط :   استرداد هدایای (طلاجات) زوجین پس از طلاق

۱۰-  آیا اگر مردی قبل از عقد خانه ای داشته است و بعد از ازدواج آن را بفروشد و خانه ای دیگر خریداری کند، مشمول نصف اموال می شود؟ کمی موضوع سلیقه ای و اختلافی است و بستگی به دادگاه رسیدگی کننده به طلاق دارد ولی به نظر می رسد تصمیم درست آن است که قاضی باید توجه کند که خانه دوم خریداری شده با خانه قبلی در یک سطح است یا خیر. به عبارت دیگر کشف گردد که بعد از عقد به مال زوج افزوده شده است یا خیر.

۱۱-  اگر رای طلاق به درخواست زوج با تصمیم دادگاه نسبت به نصف اموال صادر شود ولی زوج طلاق را ثبت و اجرا نکند زوجه (زن) بهره ای از نصف اموال نخواهد برد و دریافت نصف اموال یا معادل آن منوط به ثبت طلاق است نه صدور حکم.

۱۲-  در متن مذکور از لغت “دارایی” استفاده شده است و نه اموال و دارایی یک شخص شامل بدهی وی هم می شود. لذا دادگاه در بررسی شرط تصنیف دارایی می بایستی به این موضوع دقت داشته باشد و بدهکاری های زوج را نیز برای استخراج سهم زوجه از این شرط، در نظر بگیرد. البته این وظیفه طوج یا وکیل اوست که مستنداتی برای مقروض بودن شوهر ارائه کنندو

۱۳-  آیا سهم الارث زوج که بعد از عقد نصیب او شده است، شامل نصف اموال می گردد؟ خیر. از متن شرط تنصیف دارایی چنین بر می آید که شامل اموالی می گردد که بر اثر کار و کوششی در ایام زوجیت به دست آمده باشد. البته این نظر کاملا در دادگاه ها اختلافی است و مواردی دیده ایم که قاضی محترم دادگاه ارث را هم دارایی میدانست.

۱۴-  متن شرط تنصیف اموال (دارایی) عقدنامه ها:

ضمن عقد نکاح زوجه شرط نمود هرگاه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتاری نبوده زوج موظف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با او بدست آورده یا معادل آن را طبق نظر دادگاه بلاعوض به زوجه منتقل نماید.

می توانید مطلب را به اشتراک بگذارید
برای اعطای وکالت دعاوی خانواده و ارث در تهران و کرج با ما تماس بگیرید (وکیل طلاق)
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

  1. ناشناس

    سلام خانمی هستم ۳۸ ساله قصد حدایی از همسرم رو دارم در حال حاضر با ایشون و دو فرزندم در خانه ای اجاره ای زندگی می کنیم که هزینه پول پیش منزل رو بنده پرداخت کردم ولی اجازه نامه به نام همسرم هست می خواستم بدونم در صورت طلاق چطور میتونم مالم رو پس بگیرم ؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      این دعولی حقوقی است و از صلاحیت دادگاه خانواده خارج است اگر دلایلی داشته باشد مثل رسید پرداخت وجه یا شاهد میتوانید مطالبه وجه پرداختی را دادخواست بدهید

  2. کورش

    اگر زوجه با داشتن وکالت در حق طلاق درخواست طلاق کند تنصیف اموال قابل اجرا است ؟

    1. گروه وکلای پارسای
  3. سارا پویا

    سلام .اگر درخواست طلاق از طرف زوجه باشد،از اموال زوج که بعد از عقد به دست آورده ،سهمی عاید زوجه میشود؟

    1. گروه وکلای پارسای
  4. کوروش

    سلام اگر مرد زن دوم بدون اجازه از زن اول بگیرد ظاهرا حق طلاق بدست خود زن صادر میشه و مجاز به طلاق دادن شوهرش میشه سوال من اینه در چنین صورتی هم اگر شرط تصنیف فقط درصورت طلاق مرد بوده هم به زنی که مجبور به طلاق گرفتن شده تعلق نمیگیره ؟
    سوال مهمیه که زنان علت مهریه خواستن رو برای ضمانت همین موضوع و غرامت گرفتن میدونن لطفا هم اینجا پاسخ بدید هم ایمیلم بکنید ممنون میشم

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      شرط تنصیف دارایی در طلاق به درخواست زن نیست حتی اگر دلایل طلاق موجه باشد

  5. رضااا

    سلام
    طلاق از ناحیه زوج منتها در دوره عقد و باکره بودن زوجه شامل تنصیف میشه؟

    1. گروه وکلای پارسای
  6. اسماعیل

    اگر شوهر بدون رضایت همسر زن دوم بگیرد،آیا هممسر اول میتواند ادعای نصف دارایی که در زمان زندگی مشترک جمع کرده اند بکند؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      خیر مشمول شرط تنصیف دارایی نیست

  7. ابراهیم

    سلام
    بند پنج تصنیف تایپ شده
    (سهو قلم )
    که در مورد موسیقی می‌باشد

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      ممنون اصلاح میشه

  8. هادی هادوی

    سلام . اگر زوجه در برگه ای بنویسد که شرط تنصیف را لغو کرده و آن را در صورت طلاق مرد مطالبه نمی کند و آن را امضا و اثر انگشت بزند، این در دادگاه قبول می شود؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      به نظر میاد مشکلی نباشه

  9. حسین

    سلام
    زن و شوهری در طول زندگی مشترک خود به مال و اموالی رسیده اند در صورتی که همه آنچه بدست آمده است به نام زن شده باشد آیا مرد از اموال سهمی دارد؟
    (با توجه به این که شوهر با فرض شریک بودن در اموال و برای آینده فرزندان اقدام به ساختن و به ثمر رساندن خانه ها کرده است)( فرزندان با پدر زندگی میکنند)
    زن و شوهر نیز هر دو کارمند بوده

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      اگر به نام همسر انتقال رسمی شده باشد متاسفانه کاری نمی توانید بکنید. پرونده های اینطوری زیاد دیدیم نمیدونم چرا بعضی آقایان همه اموال را به نام همسر میکنند؟ همه اموال چه منطقی داره؟

  10. سارا راد

    سلام.یکی از شروط ازدواج من نصف داریه همسرم هست،یعنی هرچی بعد از ازدواج بدست بیاره نصف میشه،ولی توی عقدنامه شرط من رو اینجوری نوشتن که`زوجین توافق کردن که هرچی بعد از عقد بدست آوردن رو به نام هم کنند` اما اینکه شرط مهریه من نمیشه،و آیا من هم مجبورم نصف داراییم رو به نام همسرم بزنم؟؟؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      اگر از کلمه زوجین استفاده شده بله شامل شما هم میشود

  11. میثم فرخی

    سلام شب بخیر
    شرط تنصیف اموال شامل چه اموالی می شود؟؟؟
    پول پیش خانه هم جزو اموال محسوب میشود؟؟
    لیست جهیزیه نیز شامل اموال محسوب میسود؟؟؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      اگر متن مطلب بالا را مطالعه کنید جواب سوالات شما هست
      شرط تنصیف اموال بر خلاف مهریه شامل همه اموال موجود در زمان دادخواست طلاق میشود
      جهیزیه اموال مرد محسوب نمیشود

  12. سحر سحرب

    سلام
    اگر مالی در واقع برای پسر باشه اما ب نام پدر زوج باشه و بعد از عقد پدر ب نام پسر بکنه به عنوان هدیه و در ازا پولی نگیره آیا شامل حق تصنیف میشه؟
    و چ راهکاری هست ک اموالی ک در واقع زوج پولشو داده اما ب نام پدرشه و بعد عقد ب نام پسر میشه ک تصنیف نخوره؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      ملاک برای دادگاه مالکیت رسمیه…
      تتصیف دارایی زمانی که زن درخواست طلاق میکند وحود ندارد
      اموال موجود در زمان دادخواست طلاق از طرف مرد ملاک عمل است

  13. پیمان اسدپور

    سلام.
    -زن وشوهری که ۴۰سال زندگی کردندودرحال طلاق از طرف مردهستند:
    ۱-سندازدواج راگم کرده اندوسابقه ای هم در این خصوص یافت نشده آیاقانون حق تنصیف به چهل سال قبل شامل میشودو اگر درصورت داشتن محلی که جای امضای مرد مبنی برتایید گزینه موردنظر باشدآیا امکان این وجود دارد که ثابت بشود مرد امضا کرده است؟؟
    ۲-چندین سال قبل مرد بهردلیلی ۳ دانگ خانه رابه نام زن کرده است آیا میتواند استنادبکند که تنصیف دارایی در همان موقع صورت پذیرفته است؟؟البته مردفقط همان خانه راداشته ودارد

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      شرط تنصیف اموال در عقدنامه های قبل سال ۱۳۶۱ نبوده است بنابراین شامل ازدواج های قبل این تاریخ نمیشود

  14. نرگس

    سلام ، برعکسشم صادق است؟ یعنی اگر بر اساس طلاق توافقی، زوجه درخواست طلاق دهد. اموالی که بعد از ازدواج زن بدست آورده با مرد نصف می شود؟

    1. گروه وکلای پارسای
  15. امید سعیدی

    سلام، خسته نباشید، چنانچه زن در دادگاه ازشکایت گرفتن نصف اموال انصراف داده باشه، باز دوباره میتونه خواهان نصف اموال بشه وشکایت کنه؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      خیر دیگر نمیتواند

  16. زهره فردوست

    سلام براي بستن جلوي حقوق زوج براي دريافت مهريه بايد چكار كرد و اينكه دفترخونه عقد تهران باشه بايد از تهران اقدام كرد براي بستن حقوق

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      به دفترخانه ای که ازدواج را ثبت کرده مراجعه کنید

  17. خسروی

    باسلام.
    اگر زوج قسمت تصنیف اموال را امضا کند ولی زیر امضا بنویسد که قبول ندارم، و همچنین زوجه هم امضا نکرده باشد آیا در صورت طلاق از طرف مرد نصف اموال به زن خواهد رسید؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      اگر امضا نکند یا بنویسد قبول ندارم کافی است

  18. پری گرامی

    سلام
    آیا تحقق شرط تصنیف فقط با طلاق از طرف زوج و با رعایت شرایط امکان دارد ؟ یا در طول زندگی مشترک هم با مراجعه به دادگاه قابل اجرا ؟
    در صورت فوت زوج آیا امکان اجرای شرط هست ؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      فقط با درخواست طلاق مرد

  19. ساغر امینی

    سلام. اگر زن و شوهری بعد از ازدواج خانه ای خریداری کنند، درصورت فوت شوهر قانون نصف دارایی باز هم اجرا می شود یا فقط باید طلاق از سوی مرد، انجام شده باشد؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      فقط در صورت طلاق از طرف مرد

  20. عباس

    سلام و درود
    چطور تشخیص داده میشود که ارثیه مالی نیست که توسط زوجین حاصل شده؟! چطور تمیز داده میشود این دو؟!
    شرط جایگزینی که بتواند همانند دیگر کشورها تقسیم اموال هردو نفر را به صورت مساوی انجام دهد چیست یا چه عبارتی میتواند این امکان را ایجاد کند؟!
    آیا شرط تنصیف جزو شروط اصلی ضمن عقد میباشد؟!

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      این شرط پیش فرض چاپی عقدنامه هاست که اولا الزام به امضا ندارد و ثانیا قابل تغییر است.
      مرد در مقام مدعی باید ثابت کند که فلان مال موروثی بوده و حاصل درآمد بعد از ازدواج نیست

  21. عباس

    سلام
    آیا ارث هم جزو اموال مشترک حساب میشه و نصف میشه؟
    چطور میشه ارث دو طرف رو از شرط اموال حذف کرد؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      ارث مشمول تنصیف دارایی نیست

  22. صابر

    سلام
    درسته که اموالی که تا یکسال قبل از تاریخ دادخواست طلاق به بستگان درجه یک مثلا پدر فروخته شده جز شرط نصف داریی میشن ، یعنی اون اموال رو جز دیون مرد به حساب میارن یا نه فرقی نمیکنه که اموال در چه زمانی فروخته شدن و به چه کسانی فروختا شدن

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      معمولا دادگاه ها در این مورد ورودی به آن ندارند ولی در هر شهری هستید رویه را وکلای آنجا جویا شوید

  23. حسن

    سلام بنده مادرم فوت کرده۴تا پسر ویه دختر هستیم اموالی که دست پدرم هست را به عنوان وارث میشه نصف اموال رو از پدرم بگیریم یا فقط مهریه ویه وهشت را می‌توانیم بگیریم

    1. گروه وکلای پارسای
  24. ابراهیم

    سلام ماشینی به نام خانمم بوده و در حین جریان طلاق از جانب بنده فروخته شده (وکالت از جانب خانمم به خریدارداده شده)آیا این مورد هم جز تصنیف اموال محاسبه می‌شود؟

    1. گروه وکلای پارسای
  25. بیتا مهری

    سلام
    اگر عدم ثبات روانی مرد در دادگاه تایید شود و زوجه دادخواست طلاق داده باشد، آی باز هم چون درخواست از طرف زوجه است شرط اعمال نمیشود؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      نه شرط تنصیف در این مورد اعمال نمیشود

  26. ح پ

    سلام من ماشین و منزل و مزرعه را بنام زنم کرده ام و اگر بخواهیم طلاق بگیریم وضعیت این اموال چگونه می شود کارگر هستم و فقط حقوق اد اره کاری می گیرم وضعیت مهریه و فرزندانم چگونه می شود پسر ۱۸ ساله و دختر ۹ ساله دارم

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      اموالی که همسر دادید نصف نمیشود

  27. دانیال احمدی مهنه

    با سلام اگه زن و مردی ۴تا دختر و پسر دارند و اموال بدست امده در زمان زناشویی به عنوان مثال ۱۰۰ میلیون تومان است و هردو زن و مرد با رضایت همدیگر بدون هیچ شکایتی از همدیگر و رضایت تقسیم اموال که مرد بدست اورده و سرپرستی فرزندان هم بر عهده مرد باشد بعد طلاق این مال چطور تقسیم میشود بین فرزندان و زن و شوهر

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      درست سوال رو متوجه نشدیم اگر با توافق زن و شوهر اموال نصف شود مشکلی نیست و هرکس مالک اموال به دست آمده خواهد شد

  28. مسیبی

    سپاس از توضیح کامل و شفاف شما،عالی بود.

  29. زهرا.د

    چرا بعد از آوردن بند نصف دارایی در سند ازدواج .شروط وتبصره ایی مبنی بر تضعیف این بند علیه بانوان آورده شده است.
    اگرسوءرفتار وسوءمعاشرت شامل حال مردان شود .وباتوجه راههای فراری که از سوی این نوشتار گذاشته شده .مرد از دین خود فرار کند جواب شما در قیامت چیست.

  30. مهدي

    باسلام
    اگرزن بخواهد طلاق بگيرد ومرد قبل ازطلاق سند خانه وماشين را به شخص ديگري انتقال بدهد آيا مدت زمان مشخصي داردسند برنگرددباتوجه به درخواست زن چه مدت بايد بگذرد تا سند امكان برگشت نداشته باشد يا اينكه ازهمان زمان انتقال سند ديگر مشكلي براي مرد بوجود نخواهد آمد؟

... ...