در خصوص حضانت به تفصیل در این سایت توضیح داده شده است که توصیه می شود لینک مربوطه را که به رنگ آبی متمایز شده است مطالعه نمایید. اما سوال اینجاست که خروج فرزند از کشور بدون رضایت طرف دیگر امکان پذیر است ؟ اجمالا باید دانست هر کدام از پدر و مادر که حضانت بر عهده اوست نمی تواند فرزند را از کشور بدون رضایت دیگری خارج کند و یا این که فرزند را به شهر دیگری ببرد که ملاقات طرف دیگر تحت تاثیر قرار گیرد.
ماده ۴۲ قانون حمایت خانواده مقرر کرده: «صغیر و مجنون را نمیتوان بدون رضایت ولی، قیم، مادر یا شخصی که حضانت و نگهداری آنان به او واگذار شده است از محل اقامت مقرر بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق به محل دیگر یا خارج از کشور فرستاد، مگر اینکه دادگاه آن را به مصلحت صغیر و مجنون بداند و با در نظر گرفتن حق ملاقات اشخاص ذی حق این امر را اجازه دهـد. دادگاه در صـورت موافقت با خـارج کردن صغیـر و مجنون از کشور، بنابر درخواست ذی نفع، برای تضمین باز گرداندن صغیر و مجنون تأمین مناسبی اخذ میکند.»
اگر حضانت با مادر باشد بدیهی است که بر طبق ماده ۱۸ قانون گذرنامه برای اشخاص زیر ۱۸ سال تمام اجازه ولی قهری (پدر) برای خروج از کشور نیاز است و داشتن حضانت فرزند برای مادر به این منزله نیست که او می تواند فرزند را از کشور خارج کند. اگر حضانت با پدر باشد اگرچه که می تواند برای فرزند گذرنامه اخذ کند ولی مادر می تواند با درخواست به اداره گذرنامه از خروج فرزند از کشور ممانعت به عمل آورد.
نظريه شماره ۱۹۶۷/۹۲/۷- ۱۳۹۲/۱۰/۹ اداره كل حقوقي قوه قضاييه: با توجه به ماده ۴۲ قانون حمايت از خانواده در خصوص اشخاص بالاتر از سن بلوغ تا سن ۱۸سالگي آيا كماكان قانون گذرنامه در خصوص خروج از كشور حاكم است؟ در صورتي كه پدر قصد خروج از كشور فرزندش را داشته باشد آيا مادر يا ساير اشخاص در ماده ۴۲ ياد شده حق ممنوعالخروج كردن طفل از كشور را دارند يا خير؟
الف) در خصوص فرزنداني كه به سن بلوغ شرعي رسيدهاند ولي هنوز به سن رشد (هجده سالگي) نرسيدهاند، مقررات قانون گذرنامه حاكميت دارد.
ب) مادر يا شخص ديگري كه به حكم دادگاه عهدهدار حضانت فرزند است، ميتواند نسبت به ممنوعالخروجي فرزند اقدام كند تا ولي قهري نتواند بدون رضايت ايشان، نسبت به خروج فرزند اقدام نمايد.
- دفتر تهران
- ۰۲۱-۴۴۰۷۲۸۰۲
- ۰۲۱-۴۴۰۳۳۶۷۷
- ۰۹۱۲-۷۹۲۳۶۱۱
- دفتر کرج
- ۰۲۶-۳۴۲۱۴۴۴۰
- ۰۲۶-۳۴۲۱۴۴۴۱
- ۰۹۱۲-۸۹۰۹۸۹۳
پدر میتواند طفل ۱۵ ساله را بدون رضایت خود طفل از کشور خارج کنه برای مهاجرت؟
سلام
در صورت فوت پدر ، آیا مادر که حضانت کودک را بعهده گرفته است می تواند بدون اجازه پدر بزرگ (پدر پدر کودک) اقدام به مهاجرت و یا حتی سفر خارج از کشور بهمراه کودک نماید؟
سلام
اگر برای فرزند پاسپورت صادر شده باشد مشکلی نیست
سلام
من ب صورت غیابی طلاق گرفتم و از همسرم سلب حضانت شده الان برای دخترم میخوام گذر موقت بگیرم کجا باید اقدام کنم؟
سلام
تا پایان هجده سال اجازه پدر میخواد
سلام
من چند ساله از همسرم طلاق گرفتم و حضانت فرزندم با خودم هست من ازدواج مجدد داشتم و با شوهرم تصمیم داریم بریم ی کشور دیگه
دخترم ۱۴ سالشه خاستم بدونم هنوزم نیاز ب اجازه پدر هست؟
سلام
بله
سلام ببخشید من و همسرم جدا شدیم پسرم ۹ سالشه میخوام برای تفریح چند روز پسرم و خارج از کشور ببرم اگر پدرش اجازه خروج نده شرایطی هست که از طریق دادگاه اقدام کنم؟ و اینکه چقدر طول میکشه
ممنون
سلام
فقط اجازه پدر
سلام ببخشید بعد از طلاق اگر حضانت با مادر باشد و مادر د پدر و فرزند همه ساکن خارج از ایران هستن و طبق قانون ان کشور پاسپروت باید با مادر باشه ولی پدر طبق قانون ایران که ولی هست امتناع میکنه ایا در ایران قانونوی هست که حضانت با اجازه دادن پاسپورت به مادر باشد
سلام
با اجازه پدر است
باسلام و خسته نباشید
من از همسرم جدا شدم و برا پسرم که ۶ سالشه پاسپورت گرفتم که بتونه با مادرش برا مسافرت برن خارج از کشور
سوالم اینکه ایا من هربار که میخوان از کشور خارج شن باید اجازه بنده باشه یا همین یبار کافیه و مادرش میتونه پسرم رو ببره و دیگه نیاره
سلام
تا وقتی گذرنامه اعتبار دارید نیار به اجازه مجدد پدر نیست
طفلی ۲ ساله ام را مادرش بعد طلاق بدون اجازه من به خارج از کشور برده است . آیا من میتوانم که به سفارت آن کشور شکایت کنم یا کمکی کرده میتوااند در حصه استرداد طفلم .
سلام
نتیجه ای ندارد به هر حال شما اجازه خروج کشور و گرفتن پاسپورت دادید