قبول وکالت فقط تهران و کرج تهـــران کـــــرج ۰۲۱-۴۴۰۳۳۶۷۷ ۰۲۱-۴۴۰۷۲۸۰۲ ۰۲۶-۳۴۲۱۴۴۴۰ ۰۲۶-۳۴۲۱۴۴۴۱
عکس پس زمینه سایت وکلای پارسای عکس پس زمینه سایت عکس پس زمینه سایت

الزام به تمکین زوجه (زن) و همه چیز در مورد آن

  • ۱۵ آبان ۱۴۰۱
  • بروزرسانی: ۲۴ آذر ۱۴۰۱
  • 73 نظر
  • 33 دقیقه
  • 443256 نفر
3.9/5 - (181 امتیاز)
3.9/5 - (181 امتیاز)

برای قبول وکالت پرونده تمکین فقط در تهران توسط وکلای پارسای با ما تماس بگیرید.

معنی عدم تمکین چیست؟

در واقع باید گفت که تمکین زن چیست؟ مطابق ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی همین که عقد نکاح به طور صحیح واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود. تمکین در لغت تن دادن است و در تعبیر حقوقی؛ قیام زن به ادای وظایف زوجیت در مقابل شوهر گفته می شود.

این واژه در قانون مدنی نیامده و تعریف نیز نشده است ولی در ماده ۴ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ از این واژه استفاده شده است.

تمکین عام

زن می بایستی در منزلی که شوهر انتخاب می کند و البته متناسب با شان زوجه باشد سکونت نماید و در واقع مرد به زن دسترسی داشته باشد مگر اینکه انتخاب مسکن با زوجه باشد یعنی در عقد نکاح شرط شده باشد ولی در عین حال بایستی پس از انتخاب مسکن تمکین عام از شوهر داشته باشد تا ناشزه محسوب نشود.
پذیرفتن ریاست مرد در خانواده (ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی) و همچنین حق سکونت زوجه نیز تمکین عام زن از شوهر محسوب می شود.

ماده ۱۱۰۵ قانون مدنی – «در روابط زوجین ریاست خانواده از خصائص شوهر است»

ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی – «زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد»

تمکین خاص

برقراری رابطه خاص جنسی و زناشویی متعارف است. و ناظر به اطاعت پذیری زن از مرد در مسائل جنسی به طور متعارف است. که در واقع تمکین جنسی است.

دادخواست الزام به تمکین

زوج یا وکیل او در موارد عدم تمکین زوجه بایستی با دادن دادخواست  از طریق ثبت در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام حقوقی کنند. دادگاه خانواده در شهر محل اقامت زوجه تشکیل میشود. بهتر است قبل از تقدیم دادخواست، اظهارنامه ای مبنی بر لزوم تمکین و بازگشت زوجه به منزل از طرف شوهر برای زن فرستاده شود.

رویه دادگاه ها خانواده تهران چنین است که زوج بایستی ثابت نماید که  مقدمات تمکین مثل تهیه مسکن متناسب زوجه و اثاث البیت را تهیه کرده است.

پرونده الزام به تمکین دو مرحله ای است یعنی هر کدام از زوجین که رای دادگاه بدوی به ضرر او باشد می تواند در فرجه ۲۰ روزه پس از ابلاغ رای، نسبت به اعتراض و تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظر استان از طریق ثبت در دفتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام نماید.

اجرائیه حکم الزام به تمکین پس از قطعیت حکم و صدور رای به نفع شوهر، به تقاضای او از دادگاه بدوی درخواست میشود. آقایان توجه داشته باشند که صرف گرفتن رای تمکین کافی نیست و حتما و حتما باید درخواست صدور اجراییه از دادگاه کرد و پرونده اجرایی تشکیل داد.

نکته ای که باید توجه کرد اینکه به زور و قوه قاهره زنی را که محکوم شده به خانه شوهر نمی آورند. فقط اگر زوجه رای دادگاه را اجرا نکند و تبعیت از شوهر نکند ناشزه محسوب می شود و زوج می تواند از مزایای آن استفاده کند.

ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی – «هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود»

الزام به تمکین در دوران عقد

در قانون برای زوجه باکره حقی در نظر گرفته شده است که به آن حق حبس می گویند. به این معنا که زوجه باکره در مقام دفاع از دادخواست الزام به تمکین زوج، به دادگاه اعلام می کند که می خواهد از حق حبس خود استفاده کند و تا تمام مهریه به او پرداخت نشده است تمکین نمی کند. در این خصوص قاضی رسیدگی کننده مجبور است که دادخواست زوج را رد کند.

توجه داشته باشید که اگر زوجه از زوج تمکین عام کرده باشد حتی اگر باکره باشد نمی تواند به حق حبس خود استناد نماید. مستند رویه قضایی دادگاه های خانواده در این خصوص استنباط از رای وحدت رویه ۷۱۸ مورخ ۱۳۹۰/۰۲/۱۳ هیات عمومی دیوان عالی کشور می باشد

موارد موجه عدم تمکین زوجه (زن)

  1. اگر زن در دوره عادت ماهانه یا دوره نفاس باشد می تواند از رابطه زناشویی با شوهر امتناع کند
  2. مرد دچار امراض مقاربتی شده که بر طبق ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی زن می تواند از تمکین خاص امتناع کند
    ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی – « هرگاه شوهر بعد از عقد مبتلا به یکی از امراض مقاربتی گردد زن حق خواهد داشت که از نزدیکی با او امتناع نماید و امتناع مزبور مانع حق نفقه نخواهد بود».
  3. استناد به حق حبس برای زوجه باکره به شرطی که تمکین عام نکرده باشد
  4. زن ثابت کند که بودن او در منزل شوهر موجب خوف ضرر بدنی، مالی و یا شرافتی برای زوجه است
    ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی– «اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد زن می تواند مسکن علیحده اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است نفقه برعهده شوهر خواهدبود».
  5. عدم تهیه منزل مناسب شان برای زوجه – بهتر است مطلب الزام به تهیه مسکن را مطالعه نمایید

بار اثبات در دادخواست تمکین از جانب زوج و مطالبه نفقه از جانب زوجه بر عهده کیست؟

جان کلام این است که در دادخواست مطالبه نفقه از جانب زوجه یا دادخواست تمکین از جانب زوج، مدعی کیست؟ آیا در مطالبه نفقه معوقه زن باید ثابت کند که تمکین کرده است تا مستحق نفقه گردد یا مرد می بایستی ثابت کند که زن ناشزه است؟ و یا در دادخواست تمکین، مرد باید ثابت کند که زن منزل را ترک کرده نمی کند یا زن باید ثابت کند تمکین کرده است؟

آنچه از مواد قانون مدنی مربوط به خانواده استنباط می شود این است که تمکین شرط استحقاق نفقه نیست بلکه نشوز مانع از آن است.

در ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی آمده است که: «همین که نکاح بطور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود.» همچنین در ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی مقرر شده است: «در عقد دائم نفقه زن به عهده شوهر است.»

ماده ۱۱۰۸ نیز در این راستا مقرر داشته: «هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.»

از جمع مواد مذکور معلوم می شود که پرداخت نفقه با عقد ازدواج دائم بر عهده شوهر است و چنانچه زن از وظایف زناشویی خود امتناع کند، مستحق نفقه نمی باشد با این وصف چه خواهان دعوی مرد باشد یا زن، این مرد است که باید برای عدم پرداخت نفقه به زن، امتناع وی را از ادای وظایف زناشویی اثبات نماید.

نمونه دادخواست تمکین زوجه با وکیل

خواهان آقای…
خوانده خانم
وکیل  گروه وکلای پارسای
خواسته الزام به تمکین زوجه
ریاست محترم دادگاه های خانواده تهران

با سلام

احتراما به استحضار می رساند که موکل و خوانده محترم از مورخ فروردین ۱۳۹۸ بر طبق عقدنامه پیوست در عقد نکاح دائم یکدیگر می باشند و از اردیبهشت ۱۴۰۱ منزل مشترک را بدون دلیل موجه ترک کرده است و حاضر به تمکین از موکل و برگشت به منزل شوهر نیست. و در این راستا اظهارنامه ای هم برای ایشان مبنی بر بازگشت به منزل و تبعات قانونب آن برای خوانده فرستاده شده است .لذا از محضر محترمتان محکومیت زوجه و الزام به تمکین او مورد استدعاست

امضاء

آثار عدم تمکین زن (زوجه) و دلایل رد دادخواست:

۱ – تعلق نگرفتن نفقه به زن ناشزه

۲ – امکان زیاد موقعیت مرد در دادخواست ازدواج مجدد.

۳ – از بین رفتن شرط تنصیف دارایی در دادخواست طلاق از طرف مرد.

۴ – بسیار دشوار شدن طلاق یک طرفه زوجه با فرض محکومیت در دعوی الزام به تمکین زوجه.

رابطه دادخواست تمکین زوجه با حق حبس زوجه

بر طبق ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی زوجه می تواند تا وقتی که کل مهریه به او پرداخت نشده است از تمکین شوهر خودداری کند. بنابراین اگر شوهر دادخواست الزام به تمکین به طرفیت همسر تقدیم دادگاه کند و زوجه در مقام دفاع به حق حبس استناد نماید دعوی زوج تا پایان پرداخت مهریه از سوی دادگاه رد می شود.

نکته: حتی اگر دادخواست تقسیط مهریه از سوی زوج به دادگاه داده شود مهریه نیز تقسیط شود حق حبس زوجه تا پایان پرداخت کل مهریه باقی است.

نکته: عده ای از قضات معتقدند که اگر مهریه عندالاستطاعه باشد حق حبس زوجه زائل میگردد.

نکته: تمکین عام از شوهر مثل شروع  زندگی مشترک با او از موجبات اسقاط حق حبس است و او اینکه زن باکره باشد.

دلایل رد دادخواست الزام به تمکین زن می تواند یکی از موارد ذیل باشد:

۱ – مرد خانه مورد نیاز برای شروع یا ادامه زندگی مشترک را فراهم نکرده است و یا اثاثیه لازم برای زندگی مشترک را تهیه نکرده است. در چنین مواردی در واقع خود مرد هم تمایل به تمکین زوجه ندارد و فقط برای بدست آوردن مزایای آن به تعبیری تله تمکین را به پا می کند. اما باید توجه داشت این دادخواست مستلزم تهیه مسکن و اثاثیه متناسب با شان زوجه است.

۲ – زن اگر بتواند ثابت کند عدم تمکین او به دلیل سوء رفتار و سوء معاشرت زوج می باشد مثل ضرب و جرح، اعتیاد شدید، مصرف بی رویه الکل، توهین، تهدید و … دادخواست شوهر رد می شود.

۳ – استفاده از حق حبس زوجه هم از دلایل موجه عدم تمکین است.

۴ – توانایی نپرداختن نفقه زوجه و همچنین نپرداختن نفقه زن نیز می تواند از دلایل موجه  باشد.

۵ – اگر زن بتواند ثابت کند که زوج صوری دادخواست داده و در عمل علاقه ای به ادامه زندگی و همسر ندارد، می تواند از دلایلی باشد که موجب رد دادخواست الزام به تمکین شود. در پرونده ای که چند سال قبل در گروه وکلای پارسای وکالت آن را بر عهده داشتیم. شوهر در پیامک های زیادی که به زوجه داده بود علاوه بر توهین، نوشته بود که زوجه را دوست ندارد و قصد ازدواج با شخص دیگری را دارد و… با ارائه مدارک فوق به قاضی محترم شعبه در جلسه رسیدگی و البته تایید زوج که از تلفن همراه او بوده است، مشخص شد که در واقع شوهر تمایلی به بازگشت زوجه و زندگی مشترک ندارد.

در پرونده ای دیگر زوجه با شهادت همسایگان آپارتمان توانست ثابت کند که در آپارتمانی مستاجر بوده اند و زوج به مدت ۵ ماه ترک منزل کرده است و درخواست تمکین زوج با توجه به ترک منزل او رد شد.

۶ – عدم حضور زوجه در جلسه دادرسی نیز از دلایل رد درخواست مرد است.

۷ – در رای دادگاهی چند سال قبل دیدم که قاضی محترم استدلال کرده بود که در عرف خانوادگی محل زندگی زن و شوهر، گرفتن مراسم مرسوم به عروسی، خاصه برای زنی که ازدواج اول او است اهمیت فراوان دارد و از صحبت های زوجین در جلسه دادرسی هم استنباط می شود که توافق زوجین در هنگام عقد، گرفتن مراسم عروسی توسط شوهر است و در این پرونده علی رغم اینکه بین زوجین نزدیکی واقع شده است ولی چون زندگی مشترک را آغاز نکرده اند و زوج مراسم عروسی متعارف که تعهد داده بوده تدارک ندیده است لذا حکم به رد تمکین زوج صادر کرده بود. با اعتراض به حکم عدم تمکین توسط زوج، دادگاه تجدید نظر هم شرایط عدم تمکین زوجه مذکور را موجه تشخیص داده و دادنامه بدوی تایید شد.

۸ – می دانیم که دعوی تمکین از پرونده هایی محسوب نمی شود که مشمول اعتبار امر مختومه شود به زبان ساده رد شدن دعوی مرد باعث نمی شود که زوج نتواند مجدداً دادخواست تمکین بدهد. ولی اگر دلیل رد دادخواست که جهت آن در رای ذکر شده  از بین نرود، دوباره دادخواست تمکین دادن زوج بی فایده خواهد بود. مگر اینکه دلیل جدیدی ارائه شود. مثال: رد شدن دعوی تمکین شوهر به دلیل نداشتن مسکن بوده و بدیهی است که اگر زوج مسکن تهیه کند دوباره می تواند دادخواست مجدد بدهد.

نکته مهم قضایی:

درست است که نفقه فرع تمکین است ولی در رویه قضایی تا زمانی که رای قطعی صادر نشده  زوجه در دادخواست مطالبه نفقه موفق میشود برای دادخواست تمکین، تهیه مسکن و وسایل ضروری متعارف زندگی با شوهر است.

تقدم و تاخر تکالیف انفاق زوج و تمکین زوجه (نمونه رای تمکین)

«رای دادگاه»

در خصوص دادخواست ه.م به طرفیت م.ن با وکالت ع.س به خواسته الزام به تمکین دادگاه با عنایت به این که خواهان منزل مناسب جهت سکونت مشترک زوجین تهیه نکرده و تمکین منوط است به تهیه مقدمات آن از جمله مسکن، لذا دادگاه دعوی را ثابت ندانسته و مستندا به ماده ۱۹۷ قانون آیین دادرسی مدنی، حکم بر بطلان دعوی صادر و اعلام می دارد. حکم صادره ظرف ۲۰ روز پس از ابلاغ، قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظر استان تهران است.

دادرس شعبه ۲۷۲ دادگاه خانواده تهران

«رای دادگاه تجدید نظر»

تجدید نظر خواهی آقای ه.م زوج با وکالت خانم ز. به طرفیت خانم م.ن زوجه نسبت به دادنامه شماره ۱۰۵ – ۹۱/۱/۳۰ شعبه ۲۷۲ دادگاه عمومی تهران که به موجب آن دعوی زوج به خواسته الزام زوجه به تمکین محکوم به بطلان اعلام شده است وارد و موجه بوده و رای دادگاه مطابق قانون و دلایل موجود در پرونده صادر نشده است؛ زیرا وجود علقه زوجیت دائم و برقراری حقوق متقابل اقتضاء میکند که زوجه در تمکین شوهرش باشد و از طرفی بر خلاف استدلال دادگاه بدوی، وجوب نفقه زوجه از جمله، تهیه مسکن متناسب با شئون زوجه از سوی زوج، فرع بر تمکین زوجه است، ولی تمکین فرع بر انفاع نیست و اثر حکم تمکین نیز نسبت به آتیه و بعد از اجرا است و دلیل بر نشوز زوجه در گذشته نمی باشد و تکلیف زوج به تهیه مسکن و اثاث البیت برای زوجه زمانی است که زوجه حاضر به تمکین باشد، قبل از آن تکلیفی ندارد و زوج آمادگی خود را برای تهیه مسکن و اثاث البیت، هم زمان با تمکین زوجه اعلام کرده است، لذا با استناد به ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی، دادنامه تجدید نظر خواسته نقض می شود و با استناد به مواد ۱۱۰۲ تا ۱۱۰۸ و ۱۱۱۴ قانون مدنی،  الزام زوجه به بازگشت به زندگی مشترک و تمکین از زوج صادر می گردد. النهایه، اجرای حکم منوط به فراهم شدن زمینه تمکین از قبیل مسکن متناسب و اثاث البیت متعارف از سوی زوج می گردد که لازم است هم زمان با اجرای حکم تمکین از سوی وی آماده شده باشد. این رای قطعی است.

مطلب مرتبط :   فسخ نکاح

رئیس شعبه ۳۰ دادگاه تجدید نظر استان تهران – مشتار دادگاه بیگدلی – آل حبیب

حقوق مرد در دوران عقد – حکم عدم تمکین در دوران عقد

بدیهی است با وقوع عقد نکاح حقوقی به زوجین تعلق می گیرد و تکالیفی بر ایشان بار می شود. در این مطلب به حقوق مرد در دوران عقد می پردازیم (ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی)

در این خصوص قانون مدنی و قانون حمایت خانواده مواردی را مقرر و معین کرده است. البته ایرانیان غیر شیعه در احوال شخیصه از جمله امور مرتبط با طلاق و ازدواج آزاد می باشند و محاکم بر طبق مقررات مربوط به دین ایشان رای صادر می کنند آنچه در این سطور نوشته می شود مربوط به ایرانیان شیعه می باشد.

یکی از تکالیف زن تمکین (عام و خاص) از شوهر است. بر طبق ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی: «زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند سکنی نماید مگر آن که اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد.»

اما این حق تمکین برای زوج (شوهر) استثنایی دارد و آن زمانی است که زن (زوجه) دوشیزه باشد یا بین زوجین نزدیکی واقع نشده باشد و بخواهد از حق حبس خود استفاده کند. ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی در مورد حق حبس مقرر کرده است: «زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود.»

به عبارت دیگر اگر بین زوجین نزدیکی واقع نشده باشد زن می تواند اعلام کند که تا وقتی که تمام مهر به او پرداخت نشده تمکین نمی کند البته به شرطی که بر طبق ماده ۱۰۸۶ قانون مدنی قبلا به اختیار خود به ایفای وظایف زناشویی اقدام نکرده باشد.

تقسیط مهریه از سوی شوهر و حکم دادگاه در این مورد هم از موانع حق حبس نیست و علی رغم تقسیط مهریه زن می تواند اظهار کند تا زمانی که تمام مهر را دریافت نکرده است حاضر به تمکین نمی باشد.

بنابراین دادخواست تمکین در دوران عقد برای مرد با چالش هایی روبروست و ممکن است چون عمل زناشویی بین زوجین انجام شده است زوجه در مقام دفاع در دادگاه خانواده به حق حبس استناد نماید که منجر به رد شدن دعوی تمکین خواهد شد. پر واضح است که اگر زن استناد به حق حبس نکند حکم عدم تمکین در دوران عقد که صحیح آن حکم الزام به تمکین زوجه است صادر خواهد شد.

اما از حقوق مرد این است که اگر همسرش در دعوی تمکین استناد به حق حبس کند و دعوی او رد شود متعاقبا بتواند از دادگاه خانواده با دادن دادخواست ازدواج مجدد تقاضای ازدواج مجدد کند.

نکته دیگر این که اگر زنی در دوران عقد یا غیر آن اقدام به تمکین عام کرده باشد و نه خاص، به این معنی که مدتی زندگی مشترک با شوهر داشته باشد دیگر نمی تواند بر حق حبس استناد نماید. به تعبیر دیگر اثبات تمکین عام زوجه موجب زائل شدن استناد به حق حبس خواهد بود.

رای وحدت رویه ۶۳۳:

«رأی وحدت رویه شماره ۶۳۳ دیوان عالی کشور در مورد ترک انفاق زوج ۱۴۷

نقل از شماره ۱۵۸۳۲-۱۳۷۸.۴.۱۷ روزنامه رسمی شماره ۲۰۳۴ – هـ ۱۳۷۸.۳.۳۱

[z] پرونده وحدت رویه ردیف: ۳۴.۷۷ هیأت عمومی

حضرت آیت الله محمدی گیلانی ریاست محترم دیوان عالی کشور دامت برکاته

با عرض سلام:

احتراماً به استحضار می رساند، در تاریخ ۷۷.۶.۱۷ آقای صادقی دادیار دادسرای دیوان عالی کشور طی شرحی به پیوست تصویر آراء صادره از شعب دوم و بیستم دادگاههای عمومی تهران و قم اعلام داشته که در استنباط از قانون در موارد مشابه از سوی دادگاههای مذکور آراء متفاوت صادر گردیده و تقاضای طرح موضوع را در هیأت عمومی دیوان عالی کشور به منظور رویه واحد نموده است. اینک جریان پرونده های مربوطه که مطالبه و ضمیمه گردیده گزارش و سپس اقدام به اظهار نظر می نماید :
۱ – به حکایت پرونده کلاسه ۱۳۲۴.۷۶.۲ شعبه دوم دادگاه عمومی تهران: در تاریخ ۷۶.۱۰.۲۰ دوشیزه هاله گلریز خاتمی بوسیله وکیلش شکایتی دایر به ترک انفاق علیه همسرش آقای چیت ساز مطرح و اعلام داشته طبق سند ازدواج ۳۷۲۲ – ۷۵.۷.۲۰ دفتر ۲۶۳ تهران به عقد وی درآمده و متعاقباًدرمقام مطالبه مهریه خود برآمده و تا وصول تمامی مهریه با اجازه حاصله از ماده ۱۰۸۵ قانون مدنیاز تمکین و ایفای وظایف زناشوئی خود داری نموده ولی شوهرش نه فقط از پرداخت مهریه امتناع کرده بلکه نفقه او را هم نپرداخته است اینک مستنداًبه ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی به اتهام ترک انفاق از شوهرش شکایت و تقاضای مجازات وی را دارد، دادگاه پس از رسیدگی بشرح دادنامه ۲۰۷- ۷۷.۲.۸ و با این استدلال که گرچه بموجب ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی زوجه تا وصول مهریه مجاز به عدم تمکین و عدم ایفای وظایف زناشوئی است و استفاده از امتیاز مقرر در ماده مرقوم مانع استحقاق وی به مطالبه نفقه نیست لکن چون تعقیب زوج مستنکف از پرداخت نفقه منحصراً زمانی مصداق دارد که علیرغم تمکین زوجه، زوج از پرداخت نفقه خود داری نماید و در مانحن فیه گرچه عدم تمکین مستند به قانون است لکن علی ایحال تمکین محقق نگردیده تا موجبات تعقیب زوج فراهم گردد لذا با توجه به مراتب فوق و نظر به اصل برائت و مفاد اصل ۳۷ قانون اساسی متهم را قابل تعقیب ندانسته و حکم بر برائت وی از مسئولیت کیفری صادر و شاکیه را هدایت کرده است تا نسبت به طرح دعوی حقوقی در مورد مطالبه نفقه اقدام نماید. با تجدید نظر خواهی وکیل شاکیه از رأی صادره، شعبه ۲۴ دادگاه تجدید نظر استان تهران با توجه به بند ۵ ماده ۱۹ قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب چون حداکثر مجازات قانونی بزه ترک انفاق کمتر از شش ماه حبس و رأی صادره قطعی و غیر قابل تجدید نظر بوده لذا قرار رد تجدید نظر خواهی را صادر و قرار صادره را نیز قطعی اعلام کرده است.
۲ – به حکایت پرونده کلاسه ۱۷۸۰.۷۶.۲۰ شعبه بیستم دادگاه عمومی قم: در تاریخ ۷۶.۱۱.۲۰ بانو فریبا فردوسی شکایتی بعنوان ترک انفاق علیه شوهرش علی میرزا فردوسی مطرح نموده و درتحقیقاتی که از طرفین بعمل آمده زوجه اظهار داشته من می گویم شوهرم مهریه ام را طبق عقد نامه رسمی اداء کند تا با او عروسی کنم ولی ایشان می گوید ندارم و ضمناً نامبرده هیچگونه نفقه ای هم بمن پرداخت نکرده تقاضای مجازات وی را به دلیل ترک انفاق دارم. زوج اظهار داشته حدود ۳۶ ماه است که عقد ازدواج شرعی قانونی منعقد شده در این مدت همسرم در خانه پدرش بوده و عروسی نکرده ایم فعلاً توان پرداخت نقدی مهریه را ندارم وقبول دارم که تاکنون نفقه ای به زوجه ام نداده ام، دادگاه پس از رسیدگی به موجب دادنامه شماره ۲۰۰۶- ۷۶.۱۲.۶ با توجه به تحقیقات انجام شده و احراز رابطه زوجیت و اینکه زوجه حاضر به تمکین می باشد و تقاضای پرداخت مهریه را جهت تمکین خاص نموده و با توجه به ماده ۱۰۸۵ قانون مدنیو نظربه اقرار صریح متهم مبنی بر اینکه قبول دارد که تاکنون نفقه ای به زوجه اش پرداخت نکرده فلذا با احراز بزهکاری وی مستنداًبه ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی متهم نامبرده را به تحمل سه ماه و یک روز حبس محکوم و رأی صادره را حضوری و مستنداًبه ماده ۷ و بند ۵ ماده ۱۹ قانون تشکیل دادگاههای عمومی وانقلاب قطعی اعلام کرده است. اینک با توجه به مراتب فوق بشرح آتی نظریه معروض می گردد.

نظریه: همانطور که ملاحظه می فرمائید دراستنباط از مواد ۱۰۸۵ قانون مدنیو ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامیاز سوی شعب دوم و بیستم دادگاههای عمومی تهران و قم آراء متفاوت صادره گردیده است بدین توضیح که شعبه دوم دادگاه عمومی تهران با رعایت تفسیر مضیق در امور جزائی صرف حق مطالبه نفقه بدون تمکین زوجه را موجب مسئولیت جزائی زوج ندانسته و حکم بر برائت وی از جنبه کیفری صادر و زوجه را به دادگاه حقوقی هدایت کرده است ولی شعبه بیستم دادگاه عمومی قم برعکس معافیت چنین زوجه ای را از تمکین پذیرفته وزوج را با توجه به ماده ۱۰۸۵ قانون مدنیو با ستناد ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامیقابل تعقیب دانسته و اورا محکوم به مجازات کرده است بناء علیهذا مستنداًبه ماده ۳ از مواد اضافه شده به قانون آئین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۳۷ تقاضای طرح موضوع را در هیأت عمومی محترم دیوان عالی کشور به منظور ایجاد رویه واحد دارد.

معاون اول دادستان کل کشور – حسن فاخری. جلسه وحدت رویه

بتاریخ روز سه شنبه۱۳۷۸.۲.۱۴ جلسه وحدت رویه قضایی هیأت عمومی دیوان عالی کشور به ریاست حضرت آیت الله محمد محمدی گیلانی، رئیس دیوان عالی کشور و باحضور جناب آقای مهدی ادیب رضوی نماینده دادستان محترم کل کشور و جنابان آقایان، رؤسا و مستشاران شعب حقوقی و کیفری دیوان عالی کشور تشکیل گردید:

پس از طرح موضوع و قرائت گزارش و بررسی اوراق پرونده و استماع عقیده جناب اقای مهدی ادیب رضوی نماینده دادستان محترم کل کشور مبنی بر(( با توحه به اینکه ماده ۱۰۸۵ قانون مدنیتصریح براین دارد که زن می تواند در صورتیکه مهر وی حال باشد مادامی که مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند و قسمت اخیر ماده مذکور دلالت بر این دارد که امتناع از تمکین، مسقط حق نفقه نمی باشد و مراد از تمکین که در ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامیبه آن اشاره شده تمکین درمقابل نشوزاست بنابراین عدم تمکین از شوهر مادامی که مهر به زن تسلیم نشده باشد موجب نشوز او نیست ونافی مطالبه حق نفقه زوجه از زوج نمی باشد و زوج در صورت عدم پرداخت نفقه از جهت کیفری قابل تعقیب می باشد. بنابراین این رأی شعبه بیستم دادگاه عمومی قم موجه بوده معتقد به تأیید آن می باشم.)) مشاوره نموده و اکثریت بدین شرح رأی داده اند :
رأی شماره: ۶۳۳ – ۱۳۷۸.۲.۱۴

رأی وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عالی کشور

گرچه طبق ماده ۱۰۸۵ قانون مدنیمادام که مهریه زوجه تسلیم نشده در صورت حال بودن مهر، زن می تواند از ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود لکن مقررات این ماده صرفا به رابطه حقوقی زوجه و عدم سقوط حق مطالبه نفقه زن مربوط است و از نقطه نظر جزائی با لحاظ مدلول ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی( تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) مصوب ۱۳۷۵.۳.۲ مجلس شورای اسلامی که بموجب آن حکم به مجازات شوهر به علت امتناع از تأدیه نفقه زن به تمکین زن منوط شده است و با وصف امتناع زوجه از تمکین ولو به اعتذار استفاده از اختیار حاصله از مقررات ماده ۱۰۸۵ قانون مدنیحکم به مجازات شوهر نخواهد شد و در این صورت حکم شعبه دون دادگاه عمومی تهران مشعر بر برائت شوهر از اتهام ترک انفاق زن که با این نظر مطابقت دارد با اکثریت قریب به اتفاق آراء صحیح و قانونی تشخیص می شود. این رأی وفق ماده ۳ از مواد اضافه شده به قانون آئین دادرسی کیفری مصوب مرداد ماه ۱۳۳۷ برای دادگاه ها در موارد مشابه لازم الاتباع است»

رای وحدت رویه ۷۰۸:

«به موجب ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند، مشروط بر اینکه مهر او حال باشد. ضمناٌ در صورت احراز عسرت زوج، وی می تواند که مهر را به نحو اقساط پرداخت کند . با توجه به حکم قانونی ماده مذکور که مطلق مهر مورد نظر بوده و با عنایت به میزان مهر که با توافق طرفین تعیین گردیده، صدور حکم تقسیط که صرفاٌ ناشی از عسر و حرج زوج در پرداخت یک جای مهر بوده مسقط حق حبس زوجه نیست و حق او را مخدوش و حاکمیت اراده وی را متزلزل نمی سازد، مگر به رضای مشارالیها، زیرا اولاٌ حق حبس و حرج دو مقوله جداگانه است که یکی در دیگری موثر نیست. ثانیاٌ موضوع مهر در ماده مزبور دلالت صریح به دریافت کل مهر داشته و اخذ قسط یا اقساطی از آن دلیل بر دریافت مهر به معنای آنچه مورد نظر زوجه در هنگام عقد نکاح بوده، نیست. بنا به مراتب رأی شعبه ۱۹ دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان که موافق با این نظر است منطبق با قانون تشخیص می شود .این رأی بر طبق ماده ۲۷۰قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری در موارد مشابه برای دادگاه ها و شعب دیوان عالی کشور لازم الاتباع می باشد .»

مطلب مرتبط :   مطالبه مهریه ( ازدواج دائم یا موقت) و توقیف مال از طریق دادگاه و اداره اجرای ثبت و مراحل آن

رای وحدت رویه ۷۱۸:

«گزارش پرونده وحدت رویه ردیف ۸۹/۱۸ هیأت عمومی دیوان عالی کشور با مقدمه مربوط و رأی آن به شرح ذیل تنظیم و جهت چاپ و نشر ایفاد می گردد.

معاون قضایی دیوان عالی کشور ـ ابراهیم ابراهیمی. الف: مقدمه

جلسه هیأت عمومی دیوان عالی کشور در مورد پرونده وحدت رویه ردیف ۸۹/۱۸ رأس ساعت ۹ روز سه شنبه مورخ۱۳/۲/۱۳۹۰ به ریاست حضرت آیت ا… احمد محسنی گرکانی رئیس دیوان عالی کشور و حضور جناب آقای سیداحمد مرتضوی نماینده دادستان کل کشور و شرکت اعضای شعب مختلف دیوان عالی کشور، در سالن هیأت عمومی تشکیل و پس از تلاوت آیاتی از کلام ا… مجید و قرائت گزارش پرونده و طرح و بررسی نظریات مختلف اعضای شرکت کننده در خصوص مورد و استماع نظریه نماینده جناب آقای دادستان کل کشور که به ترتیب ذیل منعکس می گردد، به صدور رأی وحدت رویه قضایی شماره ۷۱۸ ـ ۱۳/۲/۱۳۹۰ منتهی گردید. ب: گزارش پرونده

با احترام به استحضار می رساند شعبه محترم نهم دادگاه تجدیدنظر استان لرستان با شعبه پنجم همان دادگاه در استان لرستان در موضوع امکان استفاده زوجه از حق حبس خود تا دریافت مهریه نظر مغایر داده اند که اجمال آن به شرح ذیل است:

الف: شعبه اول دادگاه عمومی الشتر در خصوص دعوی آقای امیر زارع علیه همسرش خانم سمیه محمدی دایر به الزام به تمکین با احراز رابطه زوجیت و با استدلال به اینکه صرف عدم پرداخت مهریه مستلزم عدم تمکین خاص می باشد « نه تمکین عام» خوانده را محکوم به تمکین از زوج نموده است و شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان لرستان با استدلال به اینکه زوجه در مقابل پرداخت مهریه حاضر به تمکین است و اقدام وی منطبق با ماده۱۰۸۵ قانون مدنیاست رأی بدوی را نقض و حکم به بطلان دعوی خواهان صادر کرده است.

ب: شعبه اول دادگاه عمومی الشتر در مورد مشابه رأی به تمکین داده و پرونده جهت رسیدگی به تجدیدنظرخواهی زوجه به شعبه نهم دادگاه تجدیدنظر استان لرستـان ارجاع شـده و در این شعـبه رأی بدوی را خـالی از اشـکال دانسته و تأییـد نموده است. علیهذا ملاحظه می فرمایید شعبه پنجم و شعبه نهم دادگاه تجدیدنظر استان لرستان در مورد واحدی دو نظر مغایر داده اند بدین معنا که یک شعبه نظر داده که زوجه می تواند صرفاً در خصوص تمکین خاص از حق استفاده کند و شعبه دیگر زوجه را به طور کلی مختار در اعمال حق حبس می داند.

معاون اول دادستان کل کشور ـ سیداحمد مرتضوی مقدم

ج: نظریه دادستان کل کشور. با احترام، به عنوان نماینده دادستان محترم کل کشور نظر خود را اعلام می دارم:

با ایجاد علقه زوجیت مهریه بر ذمه زوج مستقر می شود و طرفین مکلف می شوند به وظایف خود (که بخشی از آن در مواد ۱۱۰۲ و ۱۱۰۳ آمده است) عمل نمایند. ماده ۱۰۸۵ قانون مدنیبه زن اختیار اعمال حق حبس را در قبال وظایفی که در مقابل شوهر دارد داده است قانونگذار به نحو عام تعبیر به وظایف کرده است و در اختیار دادن خود به شوهر به معنی خاص یکی از وظایف زناست، لذا حق حبس علی الظاهر ناظر به عموم وظایف است و از آنجایی که به صرف وقوع عقد زن مالک مهر می شود، لذا نمی توان آن را تنها در قبال دخول قرار داد زیرا با طلاق زن قبل از دخول نصف مهریه به وی پرداخت می شود مضافاً اینکه حیثیت زن تنها با عمل زناشویی مخدوش نمی شود بنابراین اگر زن مکلف باشد در تمام استمتاعات به جز عمل زناشویی تسلیم مرد گردد حیثیت فردی و اجتماعی وی که حفظ آن کمتر از ازاله بکارت نیست چگونه جبران شود؟ علیهذا در نتیجه رأی شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان لرستان که حق حبس را به طور مطلق برای زن مقرر کرده صائب می دانم.

د: رأی وحدت رویه شماره ۷۱۸ ـ ۱۳/۲/۱۳۹۰ هیأت عمومی دیوان عالی کشور

مستفاد از ماده ۱۰۸۵قانون مدنیاین است که زن در صورت حال بودن مهر می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء مطلق وظایفی که شرعاً و قانوناً در برابر شوهر دارد امتناع نماید، بنابراین رأی شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان لرستان که با این نظر انطباق دارد به اکثریت آراء صحیح و قانونی تشخیص و تأیید می گردد. این رأی طبق ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و کلیه دادگاه ها لازم الاتباع است.»

رای وحدت رویه ۷۱۶:

«رأی وحدت رویه شماره ۷۱۶ هیأت عمومی دیوان عالی کشور چنانچه زوجه بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع ورزد بااثبات مراتب از ناحیه زوج در دادگاه و اخذ اجازه ازدواج وکالت زوجه از زوج در طلاق محقّق و قابل اعمال نیست.

مدیرعامل محترم روزنامه رسمی کشور

گزارش وحدت رویه ردیف ۸۹/۷ هیأت عمومی دیوان عالی کشور با مقدمه مربوطه و رأی آن به شرح ذیل تنظیم و جهت چاپ و نشر ایفاد می‌گردد.

معاون قضایی دیوان عالی کشور ـ ابراهیم ابراهیمی الف: مقدمه

جلسه هیأت عمومی دیوان عالی کشور در مورد پرونده وحدت رویه ردیف ۸۹/۷ رأس ساعت ۹ روز سه‌شنبه مورخه ۲۰/۷/۱۳۸۹ به ریاست حضرت آیت‌ا… احمد محسنی‌گرکانی رئیس دیوان عالی کشور و حضور حضرت آیت‌ا… محسنی‌اژیه دادستان کل کشور و شرکت اعضای شعب مختلف دیوان عالی کشور، در سالن هیأت عمومی تشکیل و پس از تلاوت آیاتی از کلام‌ا… مجید و قرائت گزارش پرونده و طرح و بررسی نظریات مختلف اعضای شرکت‌کننده درخصوص مورد و استماع نظریه نماینده جناب آقای دادستان کل کشور که به ترتیب ذیل منعکس می‌گردد، به صدور رأی وحدت رویه قضایی شماره ۷۱۶ـ ۲۰/۷/۱۳۸۹ منتهی گردید.ب: گزارش پرونده

با احترام، حسب اعلام رئیس محترم حوزه قضایی فامنین، شعب دادگاه تجدیدنظر استان همدان در مواردی که زوج با اجازه دادگاه و بدون اذن زوجه ازدواج مجدد نموده و زوجه از دادگاه به استناد شرط ضمن عقد نکاح درخواست طلاق نموده، آراء مختلفی صادر کرده‌اند. خلاصه جریان پرنده‌های مربوطه را به شرح زیر به عرض می‌رساند:

به موجب پرونده شماره ۸۴/۱۱۳۲/۱ شعبه اول دادگاه عمومی فامنین خانم سمیه لطیفی در تاریخ ۱۴/۹/۱۳۸۴ دادخواستی به طرفیت همسرش آقای احمد روشنی به خواسته صدور حکم طلاق به دادگاه عمومی فامنین تقـدیم داشته که به شماره فوق ثـبت و در جریان رسیدگی قرار گرفته است. نامبرده در دادخواست و همچنین در جلسه اول دادرسی اظهار داشته که در تاریخ ۱۰/۱۲/۱۳۸۱ به عقد رسمی و شرعی خوانده درآمده، ولی قبل از عروسی اختلافاتی بین آنان بروز کرده که منتهی به تشکیل چندین پرونده گردیده و به علت ازدواج مجدد خوانده به استناد بند ۱۲ از شروط ضمن عقد نکاح تقاضای صدور حکم طلاق نموده است. خوانده دفاعاً اظهار داشته که چون خواهان از او تمکین ننموده و با وجود صدور حکم محکومیت به تمکین نیز حاضر به تمکین نشده از دادگاه اجازه ازدواج مجدد اخذ و دختری را به عقد موقت خود درآورده است. تصاویر احکام مورد استناد خوانده که از دادگاه‌های عمومی و تجدیدنظر استان قم صادرشده به دادگاه ارائه گردیده است. دادگاه پس از استماع اظهارات زوجین و شهود تعرفه‌شده از سوی زوجه قرار ارجاع امر به داوری را صادر کرده که قرار مزبور اجراشده، سپس به شرح دادنامه شماره ۱۴۰۲ـ ۲۴/۱۰/۱۳۸۴ پس از بیان موضوع دعوی و خلاصه اظهارات طرفین، تحقق بند ۱۲ از شرایط ضمن‌العقد مندرج در نکاح نامه رسمی را محرز دانسته و به استناد مواد ۲۳۴، ۲۳۷، ۱۱۱۹، ۱۳۱۲ ، ۱۳۲۱و ۱۳۲۴ قانون مدنی و ماده ۴ قانون ازدواج و ماده ۹ قانون حمایت خانواده گواهی عدم امکان سازش بین زوجین را صادر نموده و ضمن بیان میزان مهریه خواهان و نحوه دریافت آن به زوجه اجازه داده تا به یکی از دفاتر رسمی ثبت طلاق مراجعه و پس از اجرای صیغه طلاق با اعمال وکالت حاصل از طریق تحقق شرط ضمن‌العقد نسبت به ثبت رسمی آن اقدام کند و اسناد و دفاتر مربوطه را اصالتاً و نیز به وکالت از شوهرش امضاء نماید. نوع طلاق به لحاظ غیرمدخوله‌بودن زوجه بائن اعلام شده است. بر اثر تجدیدنظرخواهی خوانده پرونده در شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان همدان مطرح رسیدگی قرار گرفته و این شعبه طبق دادنامه شماره ۸۵/۲۷۸ ـ ۳۱/۳/۱۳۸۵ رأی دادگاه نخستین را تأیید کرده است. از دادنامه اخیر به گواهی دفتر دادگاه، فرجام‌خواهی نشده است.
۲ـ حسب پرونده شماره ۸۷/۵۷۶/۱ شعبه اول دادگاه عمومی فامنین خانم زهرا محمدعلی‌خانی در تاریخ ۶/۶/۱۳۸۷ دادخواستی به طرفیت همسرش آقای عباس یعقوبی به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش به منظور اجرای صیغه طلاق به دادگاه عمومی فامنین تقدیم و ضمن آن اظهار داشته است که زوج با او سوءرفتار شدید دارد و بدون اجازه او اقدام به ازدواج نموده و برای او عسر و حرج ایجاد شده است. پرونده به شعبه اول دادگاه ارجاع گردیده و در جریان رسیدگی قرار گرفته است. در جلسه اول دادرسی که با حضور خواهان و در غیاب خوانده که با وجود ابلاغ اخطاریه حاضر نگردیده، تشکیل‌شده خواهان با ادای توضیحاتی پیرامون اختلافاتش با خوانده و پرونده‌هایی که در مورد مطالبه مهریه و جهیزیه تشکیل داده و منتهی به صدور آراء قطعی گردیده، به علت اینکه خوانده بدون اجازه او مجدداً ازدواج و به این ترتیب از شرط مقرر در بند ۱۲ نکاح‌نامه تخلف کرده تقاضای اعمال وکالت در طلاق خود را نموده است. خوانده در لایحه‌ای که بعد از جلسه اول دادرسی به دادگاه تقدیم داشته اظهار نموده که خواهان از او تمکین نداشته و با وجود صدور حکم محکومیت بر تمکین حاضر به تکمین نشده و او با اخذ اجازه از دادگاه اقدام به ازدواج نموده است. تصاویر احکام مورد استناد خود را نیز ارائه نموده است. دادگاه پس از ارجاع امر به داوری و اظهارنظر داوران سرانجام به موجب دادنامه شماره ۹۵ـ۲/۲/۱۳۸۸ بعد از بیان موضوع دعوا و خلاصه اظهارات زوجین تخلف خوانده از شرط ضمن عقد نکاح را محرز و مسلّم دانسته و با استناد به مواد ۲۳۴، ۲۳۷ و ۱۱۱۹ قانون مدنی و ماده ۴ قانون ازدواج و ماده ۱۰ قانون حمایت خانواده گواهی عدم امکان سازش صادر نموده و ضمن بیان اینکه زوجه مهریه و جهیزیه خود را در پرونده‌های دیگری مطالبه نموده و نفقه معوقه را نیز جداگانه مطالبه می‌نماید به زوجه اجازه داده است تا به یکی از دفاتر رسمی ثبت طلاق مراجعه و پس از اجرای صیغه طلاق با اعمال وکالت حاصل از طریق تحقق شرط ضمن‌العقد نسبت به ثبت رسمی طلاق اقدام و اسناد و دفاتر مربوطه را اصالتاً و نیز به وکالت از شوهرش امضاء نماید. نوع طلاق بائن اعلام شده است. بر اثر تجدیدنظرخواهی زوج پرونده در شعبه چهارم دادگاه تجدیدنظر استان همدان مطرح رسیدگی قرار گرفته و این شعبه طبق دادنامه شماره ۶۴۰۰۸۵۲ ـ ۱۹/۵/۱۳۸۸ خلاصتاً با این استدلال که تحقق شرط اعمال وکالت در طلاق برای زوجه موضوع بند۱۲ نکاح‌نامه مختص به موردی است که زوج بدون امتناع زوجه از تمکین و بدون اجازه دادگاه ازدواج نماید و در صورت امتناع زوجه از تمکین و ازدواج مجدد زوج با اجازه دادگاه، شرط مزبور محقق نخواهدشد، تجدیدنظرخواهی را وارد تشخیص داده و ضمن نقض رأی تجدیدنظرخواسته حکم بر بطلان دعوی خواهان بدوی (زوجه) صادر کرده است. به گواهی دفتر دادگاه از این رأی فرجام‌خواهی نگردیده است.

همان‌طور که ملاحظه می‌فرمایید شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان همدان وکالت زوجه از زوج موضوع بند ۱۲ نکاح‌نامه را به اعتبار اطلاق شرط، در موردی هم که زوجه تمکین نداشته و زوج با اجازه دادگاه اقدام به ازدواج مجدد کرده، محقق و قابل اعمال دانسته، ولی شعبه چهارم همان دادگاه شرط مزبور را منصرف از موردی دانسته که زوجه از زوج تمکین نداشته و زوج با اجازه دادگاه مبادرت به ازدواج مجدد نموده است، بنا به مراتب در اجرای ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری تقاضای طرح موضوع را در هیأت عمومی دیوان عالی کشور به منظور ایجاد وحدت رویه قضایی دارد.

شایان ذکر است که هیأت عمومی شعب حقوقی دیوان عالی کشور در پرونده‌های اصراری ردیف‌های ۸۵/۵۰ و ۸۷/۱۳ شرط وکالت زوجه در طلاق را با این عبارت « چنانچه زوج بدون رضایت زوجه همسر دیگری اختیار نماید، زوجه حق وکالت در طلاق را دارد» منصرف از ازدواج مجدد زوج به حکم دادگاه به جهت عدم تمکین زوجه ندانسته و آراء اصراری دادگاه‌ها را که متضمن این معنا بوده به شرح آراء شماره‌های ۴ـ ۲۵/۲/۱۳۸۶ و ۱۶ـ ۲۴/۱۰/۱۳۸۷ ابرام کرده است.
حسینعلی نیّری ـ معاون قضایی دیوان عالی کشور

ج : نظریه دادستان کل کشور: تأیید رأی شعبه ۴ دادگاه تجدیدنظر استان همدان

د: رأی وحدت رویه شماره ۷۱۶ـ ۲۰/۷/۱۳۸۹ هیأت عمومی دیوان عالی کشور

نظر به اینکه مطابق ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی تمکین از زوج تکلیف قانونی زوجه است، بنابراین در صورتی که بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع و زوج این امر را در دادگاه اثبات و با اخذ اجازه از دادگاه همسر دیگری اختیار نماید، وکالت زوجه از زوج در طلاق که به حکم ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی ضمن عقد نکاح شرط و مراتب در سند ازدواج ذیل بند ب شرایط ضمن عقد در ردیف۱۲ قید گردیده، محقق و قابل اعمال نیست، لذا به نظر اکثریت اعضاء هیأت عمومی دیوان عالی کشور رأی شعبه چهارم دادگاه تجدیدنظر استان همدان که با این نظر انطباق دارد موردتأیید است. این رأی طبق ماده۲۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و کلیه دادگاه‌ها لازم‌الاتباع است.

می توانید مطلب را به اشتراک بگذارید
برای اعطای وکالت دعاوی خانواده و ارث در تهران و کرج با ما تماس بگیرید (وکیل طلاق)
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 2 =

  1. مینا

    سلام ،اگر زنی چون خونه پدرشوهرش زندگی میکردن و اتاق مستقل نداشتن واخلاق شوهرشو بدبوده  خونه رو ترک کرده باشه و شوهرش بگه طلاهای که برات خریدم رو بده خونه بگیرم و زن طلاهارو نفروشه و دعواشون بشه و زنه پیام بده طلاق میخوام مهریه ام رو میخوام ،البته خانم چون به همسرش اعتماد نداشت طلاهارو نفروخت  چون شوهره میداتش خانوادش الکی میگفته میخوام خونه برات بگیرم ،
    الان  شوهر درخواست الزام به تمکین زده و الکی توی یه لایحه کلی تهمت به زن زده بگه بساز نیست و مشکل اعصاب داره وبا خانوادش خوب برخورد نکرده  و پولکیه و قصد  داشته پولاشو ببره والکی تهمت زده زمه میخواسته با قرص برنج مسمومش کنه ،حالا برا این حرفای دروغشم نوشته خانوادش میان شهادت میدن
    حالا اگه روز داداگاه تمکین ،خانواده شوهر بیان بر علیه زن شهادت بدن والکی  بگن قصدش تلکه بوده و کلی تهمت بداخلاقی و ….به زن بیچاره بزنن
    تازه یه دادخواستم زده المی گفته خانمه بدون اجازه منزل رو ترک کرده وهرجی از بزرگان فامیل فرستادیم دنبالش نیومده اسمسونم در دادخواست اورده به عنوان شاهد نمیدونم حالا اون طرف ها اطلاع دارن یا الکی نوشته

    ایا زنه ناشزه میشه الان ؟

    اگه با وجود تهمت ها و شهادت ها ،زن بگه من تهمت هارو قبول ندارم ولی من میخوام برگردم سر خونه زندگیم ولی طلاها نیستن چون قبلا بخشیده بهم  خرجش کردم و اینکه  بگخ شوهرم باید تعهد بده خونه مستقل برام بگیره تعهد کتبی هم بده اذیتم نکنه کتکم نزنه اخلاقش درست شه من حتما میام حتی یه چادرم بگیره فقط اخلاقش خوب کنه و خونه پدرش نباشیم چون دخالت میکنن اینم جلو اونا با من بدرفتاری میکنه ،این حرفا باعث میشه زن ناشزه نشه و شوهر مجبور شه خونه تهیه کنه ؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      آنچه برای دادگاه در تمکین مهمه اینکه زن در منزل شوهر باشد و رابطه زناشویی خاص هم باشد

  2. زهرا

    سلام خسته نباشید شوهرم برای تمکین شکایت کرده ودرمرحله اول رای به نفع اون صادرشد وبعد اعتراض بدلیل روابط نامشروع وهمجنسگرایی رای به نفع من صادر شد الان حقوق ومنافعی که من دارم چیه؟؟میشه توضیح بدین

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      نفقه
      اجرت المثل
      مهریه
      طلاق

  3. ع.گ

    سلام.وقت بخیر .سئوال بنده این بود وقتی زن وشوهری چندین ساله زیر یک سقف زندگی می کنند وتمام نفقه زن اعم از پوشاک وخوراک وتفریح وتهیه منزل شوهر برای همسرش فراهم می کنه ایا زن میتونه ادعا مبلغ نقد بابت نفقه بکنه ویا شوهر دوباره باید به حساب همسرش بابت نفقه جداگانه مبلغ نقد واریزکنه وزوجه میتونه شکایت بابت نفقه که به حسابش پول واریز نشده انجام بده.ولطف کنید تعریفی ازنفقه در این مورد اجمالا بفرمائید .با تشکر که وقت گذاشتید.ممنون

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      اگر زن و شوهر در یک خانه زندگی میکردند ادعای نفقه گذشته از سوی زن در محاکم به نتیجه نمیرسد

  4. محمد

    سلام سوال خودم کجا باید بنویسم
    ممنون

  5. علی

    در جواب سوال کوروش گفتین مشاور ترجیحا مرد باشه. به چه علت؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      تجربه شخصی وکیل در مورد مشابه سوال کننده

  6. ندا

    باسلام خدمت وکیل های محترم بنده یه سوال داشتم باشوهرم اختِلاف دارم برای مهریه ام۱۱۴تاسکه هست شکایت کردم شوهرم درخواست عسارداده دادگاه پیش قسط یک۱واقساط هر۱۲ماه یک سکه تعین کرده ۲۰روزحق عتراض داشت دوتامون اعتراض زدیم شوهرم اعتراض زده که کارگرهست نداره که ۱سکه پیش قسط حذف بشه اقساط هم۱۲ماه ۱سکه بشه۲۴ماه ۱سکه منم اعتراض زدم که شرایط زندگی خودم وفرزندم سخته پیش پرداخت۱سکه تعقیربده به۲سکه واقساط۱۲ماه۱سکه روتعقیربدهیدبه۶ماه۱سکه ولی اینم بگم شوهرم هیچ اموالی نداشت که توقیف کنم شاهددونفراوردقران خوردن که شوهرم ماهی۴تومن درآمدشه حالابه نظرتون رای تجدیدنظربه نفع کدام مون رای میده امکان داره ۱سکه پیش پرداخت هم حذف کنن ممنون میشم راهنمایی کنید باتشکر

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      قابل پیش بینی دقیق نیست احتمالا همون رای بدوی تایید بشه

  7. رحاااا

    سلام خسته نباشید ببخشی من با شوهرم اختلاف داریم من برای نفقه ام شکایت کردم شوهرم هم برای تمکین شکایت کرده بود من تو تمکین گفتم برنمیگردم دادگاه به نفع شوهرم رای داده نفقه من قطع شده و درخواست حق ازدواج داده من چه جورمیتونم نفقه دریافت کنم میتونم اعتراض مجدابزنم بگم من تمکین میکنم تمکین کنم ایا دوباره به من نفقه تعلق میگیره میشه برام طوزی بدید چکار کنم نفقه بهم تعلق بگیره باتشکر

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      بله در صورت تمکین نفقه میتوانید نفقه دریافت کنید

  8. اامیری

    سلام خسته نباشید ببخشی من شوهرم شکایت تمکین کرده ابلاغیه برام اومدرفتیم دادگاه قاضی حرف های دوتامون شنیدگفت بریدپیام میادبراتون حالاکی پیام میاد۱۵روزه پیام نیومده چندروزبه نظرتون بایدبگذره تاپیام بیادرای دادگاه چی شده

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      تا یک هفته تا ده روز دیگه رای ابلاغ میشه

  9. دبیری

    سلام ببخشی من یه خانم هستم شوهرم شکایت دعوای الزام به تمکین کرده ابلاغیه برام اومدرفتیم دادگاه من گفتم امنیت جانی ندارم کتک ام زده برگه پزشک قانوی رونشون دادم گفتم پرونده شم درحال اجراع هست گفتم شرط دارم برگردم مهریه مومیخوام تهودبده اذیت آزارم نکنه برمیگردم وشوهرم گفت که من تحودنمیدم وکتک اش نزدم خودش منزل راترک کرده دادگاه قاضی گفت بریدپیام میادبراتون حالابه نظرشمارای قاضي چی میشه باتشکر

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      اگر محکومیت ضرب و جرح داشته باشید رای به نفع شماست

  10. منصوری

    سلام،تمکین یکباربخاطرضرب وجرح خیلی خفیف ردشده،بعدازچندمدت میشه دوباره دادخواست داد،همه چیزهم فراهم هس،کتک کاری نبوده،فقط سرانگشت وخلف بازو راستش رو گفته شوهرم زده،دیه ش هم ب چهارتومن نمیرسه

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      بعد از شش ماه و بهتره یک سال دوباره دادخواست بدید

  11. کاظمی

    با سلام خدمت دوستان
    من ۱۴ ساله ازدواج کرم یک پسر دارم والان خانومم تقاضای طلاق داده ودیگر نمیخاد ادامه زندگی بده اگر من ایشان رو طلاق بدم وپسرم پیش ایشان باشد آیا نفقه فقط به پسرم طعلق میگیرد ؟

    1. گروه وکلای پارسای
  12. نازی

    سلام خسته نباشد /ما طلاق توافقی را امضا کردیم و بعد دو روز نامه عدم تمکین اومد مبنی بر تمکین و بازگشت به خانه و بیست روز هم فرصت داده ما نامزد هستیم ولی رابطه بینمان صورت گرفته /این نامه تمیکن بعد امضای توافقی قابل پیگیری هستش یا فاقد اعتباره/ ما باید چه اقدامی بکنیم

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      هنوزکه رای قطعی طلاق صادر نشده بنابراین بله میشود درخواست اجراییه برای حکم تمکین داد

  13. مجید صادقی

    با عرض سلام
    اگر زوجه تمکین ننماید و ناشزه باشد و علی رغم اینکه کلیه مهریه خود را وصول کرده باشد و هنوز نتوانسته طلاق بگیرد پس از فوت زوج ارث از شوهر خود با وجود ناشزه بودن میبرد

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      بله ارث میبرد به عبارت دیگه نشوز مانع اسحقاق ارث نیست

  14. احمد

    سلام
    ۱۳ ساله با همسرم زندگی میکنم حدودا ۷ بار منزل رو ترک کرده و الان ۲ ماه است که حاضر به برگشت نیست چندین بار هم تماس و حضوری رفتیم جواب نگرفتیم.
    بنده با رضایت ایشون برای روابط جنسی از مواد مخدر استفاده می‌کردم اما گویا ایشون از من فیلم گرفته و همه جا گفته که بنده اعتیاد دارم و بعد از مصرف بچه ها رو کتک میزنم در صورتی که اینطور نبوده.
    همه جاهم میگه من پیش همسرم امنیت جانی ندارم و ایشون منو کتک میزنه در صورتی که من در یک جرح و بحث سمت ایشون یک موبایل پرت کردم که کبود شد و رفته حکم از پزشکی قانونی گرفته.
    و کلی آبرو ریزی که من ازشون اعاده حیثیت زدم
    در ضمن سه دانگ منز مسکونی رو به ایشون هبه کردم و حضانت بچه ها رو هم بهش دادم و مبلغ ۳۵۰ تومن پول پدرم دستشونه و نمیدن که خیانت در امانت زدم.
    اگر در دادگاه عدم تمکین به اون مصرف اعتیاد با توجه به اینکه با رضایت خودشون بوده و بحث امنیت جانی اشاره کرد چطور از خودم دفاع کنم؟
    ممنونم که وقت میزارید و راهنمایی میکنید.

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      استعمال و اعتباد به مواد مخدر به هر دلیل با رضایت و بی رضایت زندگی زناشویی و مشترک رو نابود میکنه حالا برای بعضی این روند طولانی تر خواهد بود و بعضی هم به ناچار فقط زن و شوهر شناسنامه ای میمانند. برای راضی کردن خودمون توجیه نکنیم…
      بله استعمال مواد مخدر در منزل در تمکین به ضرر شماست

  15. کریمی

    سلام خدمت شما،ایا با یکبار درگیری بین من و خانمم میتوانم درخواست تمکین بدهم؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      اگر همسرتان منزل را ترک کرده بله میتوانید دادخواست بدهید

  16. اميرعلي

    با سلام و عرض ادب((( فوري )))
    خانم من حدود ۱٫۵ ساله منزل را ترك كرده و بهمراه دو فرزندم در خانه سهم ارث پدري زندگي زندگي ميكند .(با هزينه و خرج خوراك من) و من درخواست تمكين دادم و به جلسات شوراي حل اختلاف رفتيم و اعلام نمود كه به خانه برنميگردم و ۴ جلسه مشاوره(بدستور شوراي حل اختلاف) هم رفتيم و نتيجه اي نداشت. و الان پرونده به دادگاه رفته براي تمكين . دوشنبه همين هفته دادگاهي داريم .ضمنا خانم حدود ۵ سال پيش خيانت كرد و مچش را گرفتم و بعد از كلي دعوا به خاطر بچه ها مجبور شدم ببخشمش ( مدرك مثل پيامك ها و … زنگ از خيانتش دارم)- راستي همون موقع بخاطر خيانت ش مهريه اش را بخشيد و ابراء كرد. خواهشمند است راهنمايي فرماييد در دادگاه چه بگويم . كه عدم تمكينش را بگيرم .من موضوع خيانت را ابز كنم يا خير؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      همین که شما اعلام کنید زن منزل را ترک کرده کافی است زوجه باید دلیل بیاورد که به چه دلیل موجه تمکین نمی گند وگرنه محکوم میشود

  17. خطیببی

    سلام وخسته نباشید
    سوالی داشتم از خدمتتان
    همسر بنده چند ماه منزل مشنرکمان را ترک کرد بنده تمکین ورای هم گرفتم وبه اجرای احکام بردم و همسر بنده به منزل مشنرکمان برگشت الان اون چندماهی که رفته بود به اون ماهها نفقه تعلق میگیره بازم اشاره کنم که بنده تمکین دادم ورای هم به نفع بنده صادر شده بود

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      رویه قضایی اینطور است که زوجه را تا قبل از رای قطعی تمکین محق در نفقه میداند

  18. محمدعظیمی برآبادی

    باسلام خدمت همه مشاورین ووکلا عزیز عرضم بخدمت شماکه بنده حدوده ۴۰روزپیش باخانمم یک جروبحثی داشتیم که رفت و گذشت بعداز ده روز ازاین قضیه بنده که ازسرکارأمدم دیدم خانمم بچها حتی بچه ۲ساله ام راگذاشته وبه خانه پدرش رفته ورفته بخاطر بنده اعتیاد به شیره داشتم شکایت کرده وچنددفعه زنگ زدم جواب ندادرفتم درخونه دربازنمیکنن با پاسگاه محل رفتیم بازم نه جواب دادن ونه تلفن راجواب داد پدرومادرش اورا پنهان ازدید من می نماید والان حدود۳۳روزه حتی یکبارم من خانمم را ندیدم میشه لطفاً راهنمایی کنید چکارکنم تابحال دنبال شکایت نرفتم و در ضمن ۱۴ساله ازدواج کردیم خانمم تا میگی پشت پات خارداره سریع میره خونه باباش پدرنفهمشم بلانصبت شما نمیپرسه که کی مقصره فوراشکایت میکنه باز پرونده که میاد شوراحل اختلاف اونجا هردوتامون تعهد میدیم ومیایم سرخونه زندگیم حالا میگه چون چند دفعه تعهد دادی میتونم درخواست طلاق کنم وحقه طلاق رو هم دادگاه بمن میده ایا واقعیت دارد باوجود اینکه بهترین خانه بهترین لوازم بهترین خوراکی میوه همه چی ۲۰آبابااعتیادی که دارم حق طلاق با زن میباشد ممنونم

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      دوست عزیز همون اعتیاد کار رو خراب کرده بله ایشان میتواند با اثبات اعتیاد در دادگاه طلاق موفق شود

  19. سایه

    من این سوال رو تقریبا تو هیچ سایتی پیدا نکردم.
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایین
    خانمم دو ماه هست که با من در خونه زندگی می کنه اما تمکین نمی کنه و اجازه هیچگونه نزدیکی نمیده

    الان باید چیکار کنم.

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      در مورد تمکین خاص موضوع کمی مشکله
      اینا مسائلی نیست که دادگاه بتونه حل کنه و گدشته ار آن محوریت قرار دادن تمکین خاص در دادخواست به نوعی آبروریزی و پرده دری محسوب میشه
      ببینید مشکل اصلی چیه از چیزی دلخوره، قهر کرده و یا …
      اصلا تصمیم موقت داره یا دائم قصد زندگی داره یا نه
      صبور باشید این مشکلات را با درایت و سیاست و حوصله حل کنید
      اگر هم همه کار کردید و نشد و واقعا به مدت طولانی تمکین با میل نمیکند و نیاز جنسی و عاطفی شما تامین نمیشود فکر اساسی تر برای خود زندگی کنید

  20. درحال طلاق

    تمکین زدم دو بار. دفعه اول به استناد حق حبس دعوی رد شد چون زوجه باکره ارتجاعی بود، دفعه دوم در حضور قاضی اقرار کرد که در گذشته ازم تمکین کرده و قاضیم مدارکمو دید و تو رای نوشت تمکین خاص در گذشته حادث شده ولی چون مربوط به دادخواست قبل بوده و باید به رای تجدید نظر اعتراض می‌شده و حق حبس باطل میشده ولی چون این کار صورت نگرفته و تمکین خاص از زمان قطعی شدن رای قبل تا بحال مجدد صورت نگرفته، قرار عدم استماع صادر کرده. الآن باید چیکار کنم؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      حتما اعتراض کنید و تجدید نظر خواهی کنید

  21. رضا

    سلام وقت بخیر
    من همسرم خونه رو ترک کرده عدم تمکین براش زدم
    هیچ مشکلی نیست از طرف من برای تمکین قاضی رای رو صادر کرده که با توجه به فضای مجازی مشخص است زوج نمیخواهد تمکین کند
    که من توی اینستا چند تا استوری گذاشتم فقط اسمی از اونم نبردم

    چجوریاست الان وکیلمم مونده اصن با این رای قاضی
    میخوام اعتراض بزنم
    حرفم میرسه ایا؟ .
    ممنون میشم جوابمو بدید

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      در هر صورت در دادخواست تمکین باید صادق بود و دلیلی زوجه به دادگاه ارائه نکند که نشان از صوری بودن دادخواست و عدم تمایل به زوجه باشد…
      به هر حال فکر کنم در اعتراض رای نقض شود

  22. حسین طراوتی

    مهریه اصلا یک پیش شرط مالی برای ازدواج است و در برابر تمکین پرداخت میشود بعبارتی میتوان تمکین را معادل Postion مطلوب برای زوج و مهریه را هم حق العمل در نظر گرفت . در کشورهای پیشرفته چنانچه دادگاه ، دادستان یا پلیس متوجه شود که برای داشتن رابطه ی جنسی پول یا معادل آن رد و بدل شده است این اقدام را مجرمانه دانسته و هر دو نفر را جریمه میکنند یا حتی شاید زندان کنند . چند سال پیش رییس بانک جهانی که بک مرد فرانسوی بود بدایل آزار یک خدمتکار رنگین پوست خانم در یکی از هتل های نیویورک بازداشت شد . کارگر هتل که شکایت کرده بود بک خانم میانسال رنگین پوست از طبقه ی کارگر بود و بسیار جای تعجب داشت که یک نفر با داشتن یک پست بین‌المللی چنین اقدام رشت و منزجر کننده ای انجام دهد . بعدا خانم های دیگری هم شکایت کردند و وکلای ایشان با همه ی افراد شاکی پیش از ثبت شکایت با پرداخت مبالغ کلان به توافق رسیدند . پلیس فدرال تمریکا حتی در وورد زندگی آن آقا در پاریس تحقیق کرد . ایشان به پارتی های ازدواج خاص علاقه داشت و نهایتا FBI نتوانست رد و بدل شدن پول را برای سکس پارتی ثابت کند . ایشان از کار خود برکنار شد و خانم کریستین لاگارد که جانشین ایشان بود رییس صندوق بین المللی پول شد . سوال اساسی که هیچگاه پاسخ داده نشد این بود که چطور خانم لاگارد هرگز از رییس سون شکایتی نداشتند آنهم رییسی که در یک ماموریت دو سه روزه به یک خانم رنگین پوست تعرض میکند . خانم کریستین لاگارد دوره ی ریاست پنج ساله آش تمام شد و ایشان کاندید ریاست بانک مرکزی اوروپا میباشد

  23. ارش محمدیان

    سلام خسته نباشید. من چهار سال درگیر اینم عروسمو بگیرم ولی پدر زنم هر دفع. به یک بهانه رد کرد. نداشت عروسی بگیرم. الانم اصلا نمیزارع زنمو ببینم ۴ ماه همش میگه. طلاق طلاق. خرج دخترشو از روز اول که دخترش با من ازدواج کرد بامن. یک هزار تومانی. من اهل دست بزنم یا حرف گفتم سرکار هستم. خونه همه چیز از خودم. دارم الان میگه همش. طلاق. تازه میگه شما اقدام کنید من میتونم تمکین کنم.

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      شرایط سختی است امیدوارم همسرتون با شما همراه باشد…
      اگر همسرتان باکره باشد و به آن استناد کند و خواهان استفاده ار حق حبس باشد دادخواست شما رد میشود
      ببینید مشکل واقعی کجاست

  24. کوروش

    سلام و احترام
    خواهرم بالغ بر ۱۵ سال با مردی زندگی کرده که دست بزن دارد و هیچ کنترلی روی اعصاب و روانش ندارد به تازگی پزشک اعصاب و روان برایش دارو تجویز کرده بخاطر فرزندش همه چیز را تحمل می کرده که دیگر در منزل احساس امنیت نمی کند و خواهرم دچار بیماری ام اس می باشد ولی خودش به تنهایی مخارج زندگیش و فرزندش را تامین می کند و در شرکتی مشغول بکار می باشد
    لطفا بفرمایید برای ادامه این زندگی خواهرم چکار باید انجام دهد ممنون

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      دوست عزیز بهتر است با مشاور خانواده که ترجیجا مرد باشد مشاوره کنید ضمنا با دریافت دارو به مرور خیلی از رفتارهای شوهر بهتر میشود

  25. در حال طلاق

    طبق مورد شش اگر زوجه در جلسه دادرسی حاضر نشه، درخواست الزام به تمکین من رد میشه؟
    نامزد هستیم و بیش از بیست بار از من تمکین خاص داشته(رابطه جنسی) تو مدت سه ماه اول عقدمون، الآن هم حتی جواب تلفنمم نمی‌ده. خدایی حالم هم ازش بهم میخوره ولی حاضر نیست توافقی جدا شیم و کل مهریشو میخواد (در خصوص احساساتم آتو و مدرک ندارم دستش بحث جدایی رم برادرش به پدرم گفت و من مثلا در جریان نبودم و رضایت نداشتم و دوستش داشتم)، الآن بنظر شما این موجود رو چیکار کنم بنده؟ نظر خودم اینه با پیکان از روش رد شم و پول خونشو بدم ارزون تر در بیاد و هم خلاص شم(فقط یه بحث سو نیت مطرح میشه که باید قبلش یه فکری کنم برای اون)، تازه خرج صافکاری خودرو هم کم میشه به نسبت پژو.مشکل اساسی من باهاش بخاطر خیانت هست که متاسفانه حواسم نبود فیلم بگیرم و چهار مرد عادل هم حواسم نبود پیدا کنم خیانت زنم رو نشونشون بدم سنگسار شه خلاص شم.

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      با مشکلات با حوصله ، سیاست و توکل بر خدا غلبه کنید نه تصمیم احساسی
      اگر منزل تهیه کردید و نزدیکی هم داشتید رای تمکین به نفع شما خواهد بود

  26. محمد

    با سلام
    من دوسال پیش عقد کردم و منزل من شمال و خانم بنده اهل آذربایجان هستش ،
    در طی رفت و آمدهایی که به منزل پدریشون داشتم در در آنجا عین کنیز باید برایش همه چیز را محیا میکرد و
    رفتارهای ناشایست از خانواده همسرم مشاهده کردم
    و در نهایت بعد از گذشت شش ماه رفت و آمد با مشکلاتی از قبیل اصرار به موندن همسرم به اونجا و اجازه بیرون نرفتن همسرم،
    دعواهایی پیش امده و همسرم تهمت دزدی زدن
    و ما تصمیم گرفتیم خونه بگیریم و زندگی مشترک و مستقل در رشت داشته باشیم و در طول این مدت بخاطر همسرم از خانوده ام و رفیقام و تفریحاتم گذشتم و به دلیل مریضای پدر و مادرم هیچ وقت همسرم رو تنها نذاشتم تا به عنوان همراه یک شب در بیمارستان بدون همسرم بمونم و تنهاش بذارم
    و در طول یک سال تلفن هایی از سمت خوانوده ش میشد و با تهدید و بحث و جدل اصرار به بازگشت او رو داشتن
    و بعد از گذشت یکسال از سر اصرار خانوده ش
    و علیرغم میل باطنی به اونجا بردمش
    و قرار بود با هم بریم چند روز بمونیم و برگردیم
    و همسرم وقتی اونجا رسید
    دوباره عین قبل کنیز حلقه به گوش خونواده ش شد
    و راضی به برگشت با من رو نداشت و موجب فحاشی و بدهنی از سمت من گردید
    و من بدون همسر به منزل مشترکمون برگشتم و بعد از گذشت ۱۵ روز به خانه پدریش رفتم
    به باز با بحث هایی دچار شدیم
    و برگشتیم به خونه مشترکمون
    و من به دلیل شرایط کاریم بیشتر از چند روز نمیتونم اونجا بمونم به همسرم گفتم از این بعد باهم چند روز میریم و برمیگیردیمو همسرم راضی نیست به اصرار به تنها گذاشتن من داره که در پی این ماجرا از سمت من با بددهنی مواجه میشه
    میخواستم بدونم که درست هستش
    که وقتی زیر یه سقف زندگی میکنیم از وظایف شوهرش خودداری کنه  و برای مدت طولانی بدون من منزل پدرشون باشن

  27. حسین پاکدل

    با عرض سلام و خسته نباشید
    در مورد پرونده تمکین، این که من به خانمم درخواست تمکین دادم و با اعتراض های بی جا که باعث رد اعتراض در دادگاه مجدد شد الان به مرحله اجرا رسیده و بنده این سوال رو دارم که خانم از زمان ابلاغ ۱۰ روز فرصت داره تمکین کنه و بعدش اگه تمکین نکنه باید برای اجرا مراجعه کنم به دادگاه ولی یه ماده قانونی مشاهده کردم که بیان کرده زن تا زمانی که مهریه تمام را از شوهر وصول نکنه میتونه تمکین شوهر نکنه و ناشزه محسوب نمیشه و این عین ضایع شدن حق مرد و کسب درآمد برای کسانی میشه که ازدواج را منبع درآمد و خوشگذرانی برای خودشون میدونن ممنون میشم برای این ما ه قانونی برام توضیح بدین که این ناشزه بودن زن تا زمان پرداخت کامل مهریه از زن ساقط میشه یا نه؟
    ممنون 🌺

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      مشمول شما نمیشود چون گفتید رای صادر شده و منتظر اجرا هستید
      حق حبس فقط برای زوجه باکره است

  28. م.نیازی

    سلام خانم بنده دوماه از خونه گذاشته رفته نه پدر داره نه مادر فوت شدن برادر و خواهرش در شهرستان هستن خانم بنده درخواست طلاق یک طرفه و مهریه کرده و جهیزیه و من ازش هیچ اطلاعاتی ندارم کجا زندگی می‌کنه این سه ماه به غیر از تمکین چه شکایتی میتونم کنم ازش و من به خاطر بچهام نمیخوام طلاق بدم جا مکانی هم نداره گوشیش هم خاموش چجوری باید دادخواست یا شکایت کنم که این دوماه کجا بوده شاید تو این چند وقط نبوده به من خیانت کرده ممنون راهنمایی کنید

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      غیر از دادخواست تمکین کاری نمیشود مگر اینکه مفقود باشد که بیم جرمی علیه ایشان برود که در این صورت میتوان به اداره آگاهی مراجعه کرد

  29. ایمان تاکی

    وقتتون بخیر بنده حکم الزام به تمکین به نفع من صادر شده است و قطعی شده آیا حتما باید رای رو به اجرای احکام ببرم یا فقط صدور رأی کفایت میکنه؟ چون خانمم به هیچ عنوان برنمیگرده

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      حتما درخواست صدور اجراییه کنید

  30. مریم ناصری

    سلام وقت بخیر ۱۰ماه از ازدواج وزندگی مشترک میگذره ولی شوهرم حتی غذابرای خونه نمیاره وحتی خرج به من نمیدهد واینکه تواین ۱۰ماه نتونسته رابطه زناشویی برقرار کند یعنی هنوز باکره هستم الان ابلاغیه اومده واسم که الزام به تمکین هستم

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      با قاضی در میان بگذازید که دوشیزه هستید و زوج نردیکی نمیکند

  31. رضا فیضی

    سلام خسته نباشید
    همسر من بدون اجازه و رضایت من منزل ترک میکنه و بدون اینکه اطلاع بده کجا رفته !
    چند روز سرکار رفته بدون اجازه – برای خرید و فروش بالفرض طلا بدون اجازه و رضایت من خارج میشه
    چطور میتونم ناشزه بودن ایشان را اثبات کنم

    ممنون از راهنمایی تون

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      گرفتن رای تمکین در این موارد خیلی دشواره مخصوصا اگر به منزل بر میگردد به نظر ما دادخواست تمکین راهگشا نیست فکر دیگر کنید

  32. علیرضا دوستان

    سلام
    بابت نفقه محکوم شدم چون اعتراض نکردم و در حکم تمکین که کمی طول کشید برنده شدم در دادخواست نفقه زنم گفته بود که تمکین نمیکند بازم من به نفقه محکوم شدم الان که معلوم شده از روز اول زنم تمکین نکرده بازم نفقه بهش تعلق میگیرد

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      اگر رای غیابی است اعتراض کنید ولی غالبا به نفقه تا قبل از قطعیت حکم تمکین رای میدهند

  33. حسام

    عدم حضور زوجه در جلسه دادرسی نیز از دلایل رد درخواست تمکین است.
    برای اینکه حتما حضور بهم برسونن بابد چه کرد. خوب اینطوری که هیچ زنی نمیاد دادگاه و هی دادخواستها رد میشه

  34. محمدرضا دهجی

    سلام
    ببخشید میخاستم ببینم آیا زنی که حکم تمکین گرفته باشیم بعدش تمکین نشه بعداز گذشت چندسال مهریه گرفتن میگن طلاقش میفته آیا صحت داره یا نه

    1. گروه وکلای پارسای

      منظورتون را متوجه نشدیم

  35. ترانه مهر شکوهیان

    آیا سه بار رابطه جنسی زن با شوهر ش برای اثبات تمکین کافی است

    1. گروه وکلای پارسای
  36. بینا نصیری

    سلام وقت بخیر من همسرم من رو با یک بچه پنج ماهه از خونه انداخته بیرون و قفل در رو عوض کرده و میگه نمیخوامت و باید بیای توافقی طلاق بگیری نه خودت رو میخوام نه بچرو الان هم رفته دادخواست عدم تمکین داده منم یه زن بیکار هیچ پولی ندارم برای وکیل چکار میتونم بکنم آیا با این شرایط که اون من رو بیرون کرده و من نامه کلانتری دارم که رفتم و راهم ندادند و هیچ مدرک دیگری ندارم و البته تمام فامیلش میدونن که بی دلیل میگه نمیخوامت من باید چکار کنم میشه راهنمایی بفرمایید مرسی

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      به دادگاه اعلام کنید آماده بازگشت و نمکین هستید و مرد دعوی صوری طرح کرده نگران نباشید

  37. فرهاد

    حکم به نفقه ای که همسرم گرفته دقیقا از تاریخی است که بنده ثابت کرده ام ک همسرم تمکین نکرده و منزل راترک کرده ینی از تاریخ ۹۸/۱۰/۲۵همسرم حکم نفه گرفته بنده هم ازهمین تاریخ ب دادگاه با دلایل و مستندات ثابت کردم ک همسرم بدون عذرموجه خانه را همراه فرزندم ترک کرده ایا حکم نفقه اش باطل میشود یا خیر؟؟؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      اگر تاریخ نشور در دادگاه ثابت شده باشد میتوانید در پرونده نفقه به آن استناد کنید

  38. فرهادقورزایی

    سلام خسته نباشیدبابت سایت خوب و کاملتون تشکر میکنم من مرد۲۷ساله هستم نزدیک به یک سالو نیم است ک همسرم فرزندم را برداشته و ب بهانه ی رفتن ده روزه ب خانه ی پدرش از منزلی ک درتهران داشتیم خارج شد و ب سیستان امدولی باز نگشت بااین حال من چندین باربه دنبالش رفتم حتی ریش سفیدان شورای شهرو حتی کلانتری شهررابرای برگشتن همسرم واسطه کردم ولی برنگشت ایشان به نزد یک کاشناس رفته و باپول دادن ب او برای خودت درخواست نفقه ی ۹ میلیونی کرده بود و ب دروغ گفته بودهمسرم ن خانه اجاره میکندونه پیدایش میکنم ب دروغ گفته بود همسرم کارتن خواب است اما بنده دادخواست الزام ب تمکین دادم و دردادگاه ثابت کردم ک همسرم را ازخانه بیرون نکرده بلکه چندین بار اقدام ب برگرداندنش کردم ولی با وجود ان همه واسطه برنگشت دادگاه حکم ب الزام ب تمکین زوجه صادر کرد و رای قطعی داد ایا باوجود گرفتن حکم الزام ب تمکین من باید ان ۹ میلیون را پرداخت کنم یا خیرزیرا ایشان درهمین حین ک بنده داشتم رای دادگاه را میگرفتم برایم حکم جلب گرفته لطفا راهنماییم کنیدممنون از سایت خوبتون متشکرمنتظر جواب هستم؟؟؟

    1. گروه وکلای پارسای

      سلام
      حکم تمکین ناطر به آینده است و بایستی محکومیت نفقه پرداخت شود

  39. محمد خانی

    سلام وقت بخیر.من یه پسر۲۷ساله هستم که خانمم.بدون دلیل و حتی بحثی خانه را زمانی که من سرکاربودم ترک کرده
    من یه احضاریه هم واسه تمکینش فرستادم ولی جوابی دریافت نکردم
    روزهای اول وکیل گرفت و وکیلش با من قرار محضر گذاشت که طلاق بدم ب صورت توافقی ولی همسر در محضر حاضر نشد و هزینه وکیل را بهانه کرد
    الانم بعداز گذشت حدودا۴۰روز که رفته خونه مادرش جدیدا سرکار هم میرع بدون اجازه من…
    نه میاد واسه طلاق نه اینکه برمیگرده سر زندگیش امروز به من اس ام اس داده که برو حق طلاق بده به من تا خودم کارای طلاق انجام میدم
    حقیقتا من خسته شدم از بلاتکلیفی و ماهانه ۹۰۰تومن هم دارم کرایه خونه ای رو میدم که کسی توش نیست برا زندگی
    الان من چ کاری میتونم انجام بدم.ممنون میشم راهنماییم کنید

... ...